جفت ارز چیست؟

اگر اندکی در مورد تجارت‌های بین‌المللی آنلاین کنجکاوی کرده باشید قطعاً اسامی نظیر فارکس، ارزهای دیجیتال برایتان آشناست. فارکس به عنوان معروف‌ترین و البته بزرگ‌ترین بازار مالی آنلاین، با حجم معاملات بیش از ۷.۵ تریلیون دلار در روز، می‌تواند فرصت فوق‌العاده‌ای برای کسب درآمد دلاری باشد.

جفت ارز چیست؟

اگر اندکی در مورد تجارت‌های بین‌المللی آنلاین کنجکاوی کرده باشید قطعاً اسامی نظیر فارکس، ارزهای دیجیتال برایتان آشناست. فارکس به عنوان معروف‌ترین و البته بزرگ‌ترین بازار مالی آنلاین، با حجم معاملات بیش از ۷.۵ تریلیون دلار در روز، می‌تواند فرصت فوق‌العاده‌ای برای کسب درآمد دلاری باشد.

اگر بخواهیم به سوال بازار فارکس چیست به زبان ساده پاسخ دهیم باید گفت بازار تبادل ارزهای خارجی (Forex)، میدان نبردی پویا و بی‌رحم برای تبادل ارزهای مختلف جهان است که در آن، غول‌های مالی و معامله‌گران خرد به رقابت نفس‌گیر می‌پردازند. این بازار غیرمتمرکز و عظیم، ارزها را در گردابی از عرضه و تقاضا به هم می‌آمیزد و زمینه‌ای برای کسب سودهای هنگفت و ضررهای کمرشکن فراهم می‌کند. در این بازار که طلوع و غروب خورشید معنا ندارد، نوسانات لحظه‌ای قیمت ارزها، آدرنالین معامله‌گران را به اوج می‌رساند. تحلیل‌های فاندامنتال و تکنیکال، ابزارهای همیشگی فعالان بازار فارکس هستند تا شاید بتوانند رمزگشای رازِ جهت حرکت قیمت‌ها باشند.

جفت ارز (currency pairs) در فارکس چیست؟

در بازار وسیع فارکس، کارنسی یا ارز ملی کشورها، مهم‌ترین دارایی‌هایی هستند که معامله می‌شوند. نمایش این واحدهای پولی از طریق کد سه حرفی آن‌ها که همان کد ارزی ISO است، انجام می‌شود که دو حرف اول نشان دهنده‌ی نام کشور و حرف سوم نمایان‌گر نام واحد پول آن کشور است. شما این ارزهای ملی را هیچ‌گاه به صورت تک، معامله نخواهید کرد و همیشه با ترکیبی از دو ارز در فارکس سروکار دارید. ارزهایی که در کنار هم قرار گرفته‌اند و به صورت جفت ارز (currency pairs) خرید و فروش می‌شوند، اساس معاملات فارکس را تشکیل می‌دهند. کارنسی‌ها در این ترکیب در جایگاه ارز پایه  یا ارز ثانویه قرار می‌گیرند.

۱- ارز پایه (base currency)

ارز پایه یا ارز اولیه در ترکیب جفت ارزها، اولین ارزی است که از سمت چپ مشاهده می‌کنید.

۲- ارز ثانویه (quote currency)

ارزی که در سمت راست جفت ارزها مشاهده می‌کنید، ارز متقابل و یا ارز ثانویه است.

به جفت ارزهای زیر دقت کنید. در تمامی این مثال‌ها، ارز پایه دلار آمریکا و ارز مظنه یا ثانویه به ترتیب: ین ژاپن و فرانک سوئیس است.

(USD/JPY) دلار/ین
(USD/CHF) دلار/ فرانک

جفت ارزها چگونه معامله می‌شوند؟

ماهیت ترید جفت ارزها، مقایسه‌ی قیمت کارنسی‌ کشورهای مختلف با یکدیگر و مشخص کردن نرخ تبادلی برای آن‌هاست. در معاملات فارکس، ما از طریق خرید و فروش دو ارز در مقابل یکدیگر و استفاده از تفاوت نرخ آن‌ها کسب سود می‌کنیم. به این صورت که در هنگام خرید یک جفت ارز، هدف ما از خرید، در واقع خرید ارز پایه و فروش ارز ثانویه است، در حالی که هنگام فروش، ارز اصلی یا اولیه را فروخته و ارز مظنه را خریداری می‌کنیم. به عنوان مثال جفت ارز یورو دلار (EUR/USD) را در نظر بگیرید. در هنگام معامله خرید این جفت ارز، دلار را خریداری کرده و یورو را به فروش می‌رسانیم. در عوض به هنگام فروش آن هدف ما از انجام معامله، فروش دلار و خرید یورو خواهد بود. خرید و فروش سریع جفت ارزها و تبدیل آن‌ها به یک‌دیگر به معامله‌گران از سراسر دنیا اجازه می‌دهد تا قادر باشند از نوسان قیمت ارزهای تمام کشورها کسب درآمد کنند. این معاملات از طریق باجه‌های الکترونیکی یا otc انجام می‌شوند.

نرخ تبادل جفت ارزها

برای این‌که بهتر متوجه شوید چگونه خرید و فروش ارزهای ملی دو کشور در فارکس، تبدیل به سود می‌شود، باید بگوییم که در خرید و فروش ارزهای فیزیکی نیز دقیقا همین اتفاق می‌افتد و ما از نرخ تبادل بین ارزها سود کسب می‌کنیم. تصور کنید به هنگام خرید دلار شما به ازای پرداخت ۵۸۴۹۰۰ ریال به عنوان ارز پایه، یک دلار ارز ثانویه خریداری می‌کنید؛ سپس با نوسانات نرخ دلار به اندازه‌ی %۰.۶۸ رشد، اقدام به فروش یک دلار و دریافت  ۵۸۸۸۷۷ ریال می‌کنید که بیش‌تر از سرمایه‌ی اولیه‌ی شماست.

سازوکار معاملاتی فارکس به عنوان بزرگ‌ترین بازار مالی آنلاین بین‌المللی، بر پایه‌ی خرید و فروش جفت ارزها و نوسان‌گیری از نرخ تبادل آن‌هاست. البته معاملات در فارکس طبق یک سرمایه‌گذاری بلند مدت صورت نمی‌گیرد و به صورت ترید کوتاه مدت و حتی روزانه است.

انواع جفت‌ ارزها در ترید فارکس

در فارکس، جفت ارزها بر اساس این‌ که ارز فیات یا پول رایج کدام کشور هستند، به سه دسته‌ی مختلف تقسیم می‌شوند؛جفت ارزهای اصلی، جفت ارزهای فرعی و جفت ارزهای اگزوتیک یا نامتعارف.

۱- جفت ارزهای اصلی (major currency pairs)

جفت ارزهای اصلی در بازار فارکس آن دسته از جفت ارزها هستند که بیش‌ترین حجم معاملات فارکس را تشکیل می‌دهد. حجم معاملات این جفت‌های ارزی بیش از ۸۵ درصد از کل معاملات روزانه‌ی فارکس است. هم‌چنین دارای نقدینگی بسیار بالا و اسپرد کم هستند. جفت ارزهای اصلی به دلیل قابل پیش‌ بینی بودن و ثبات بالا از محبوبیت بسیاری برخوردارند. یک سمت از این جفت ارز ها دلار آمریکا و در سمت دیگر هفت کارنسی قدرت‌مند قرار دارند که در ادامه آن‌ها را نام می‌بریم:

یورو / دلار (EUR/USD)
دلار / ین ژاپن (USD/JPG)
پوند / دلار (GBP/USD)
دلار / فرانک سوئیس (USD/CHF)
دلار / استرالیا دلار آمریکا (AUD/USD)
دلار / آمریکا دلار کانادا (USD/CAD)

۲- جفت ارزهای فرعی (minor currency pairs) یا کراس (cross)

جفت ارزهای فرعی یا کراس آن دسته از ارزهایی هستند که شامل دلار آمریکا نمی‌شوند. گرچه جفت ارزهای مینور به اندازه‌ی جفت ارزهای اصلی نقد شونده و محبوب نیستند و از اسپرد بیشتری برخوردارند، اما پس از جفت ارزهای اصلی، بیش‌ترین حجم معاملات فارکس را در اختیار دارند. ارزهای قدرت‌مند موجود در جفت‌های اصلی، به غیر از دلار آمریکا، تشکیل دهنده‌ی جفت‌های فرعی یا کراس هستند. مهم‌ترین ارزهایی که جفت‌های مینور را می‌سازند یورو، پوند و ین ژاپن است. این جفت ارز ها شامل لیست زیر هستند:

یورو / پوند انگلیس (EUR/GBP)
یورو / ین ژاپن (EUR/JPY)
یورو / فرانک سوئیس (EUR/CHF)
یورو دلار / استرالیا (EUR/AUD)
یورو دلار / کانادا (EUR/CAD)
یورو دلار / نیوزلند (EUR/NZD)
پوند انگلیس / دلار استرالیا (GBP/AUD)
پوند انگلیس / دلار کانادا (GBP/AUD)
پوند انگلیس / فرانک سوئیس (GBP/CAD)
پوند انگلیس / ین ژاپن (GBP/JPY)
دلار استرالیا / فرانک سوئیس (AUD/CHF)
دلار استرالیا / دلار نیوزلند (AUD/NZD)
دلار استرالیا / ین ژاپن (AUD/JPY)
دلار استرالیا / دلار کانادا (AUD/CAD)
دلار کانادا / ین ژاپن (CAD/JPY)
دلار نیوزلند / دلار کانادا (NZD/CAD)
دلار نیوزلند / ین ژاپن (NZD/JPY)
دلار نیوزلند / فرانک سوئیس (NZD/CHF)
فرانک سوئیس / ین ژاپن (CHF/JPY)

۳- جفت ارزهای نامتعارف یا اگزوتیک (Exotic currency pairs)

جفت ارزهای نامتعارف شامل یکی از ارزهای اصلی و یک کارنسی متعلق به یک کشور در حال توسعه هستند. این جفت ارزها کم‌ترین حجم معاملات را در بین جفت ارزهای فارکس دارند. هم‌چنین نقدینگی کم‌تر و کارمزد معاملات بیش‌تری دارند. از جفت ارزهای اگزوتیک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

دلار استرالیا / پزو مکزیک (AUD/MXN)
پوند انگلیس / رند آفریقای جنوبی (GBP/ZAR)
دلار آمریکا / دلار هنگ کنگ (USD/HKD)
ین ژاپن / کرون نروژ (JPY/NOK)
دلار نیوزلند / دلار سنگاپور (NZD/SGD)
یورو / لیر ترکیه (EUR/TRY)

سخن آخر

در این مقاله با ماهیت بازار فارکس و علی‌الخصوص جفت ارزها  و انواع آن‌ها که محبوب‌ترین دارایی مورد معامله ‌در این بازار می‌باشند آشنا شدید. ترید جفت ارزها بر اساس تحلیل روند نرخ تبادل آن‌ها انجام می پذیرد. برای کسب سود از فارکس نیاز به آموزش تخصصی تحلیل بازار و داشتن یک استراتژی معاملاتی مناسب است. علاوه بر این لازم است تا مدیریت سرمایه و ریسک را نیز فرا بگیرید. پس حتما برای فعالیت در این بازار یک برنامه آموزشی حرفه‌ای را برای خود در نظر بگیرید.

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *