نیمی از نیاز پنبه کشور در داخل تامین می شود

در مراسم اولین رویداد روز درهای باز کشاورزی و پنجاهمین سال تاسیس تات (سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی)، عمران عالیشاه، معاون پژوهش و فناوری مؤسسه تحقیقات پنبه کشور، با اشاره به اهمیت راهبردی این محصول، بر لزوم بازنگری در سیاست‌های کلان کشاورزی برای ارتقای جایگاه پنبه در امنیت اقتصادی و صنعتی کشور تأکید کرد.

نیمی از نیاز پنبه کشور در داخل تامین می شود

به گزارش خبرآنلاین وی با بیان اینکه پنبه یکی از مهم‌ترین گیاهان لیفی و استراتژیک جهان است، گفت: در حال حاضر، سطح زیرکشت پنبه در جهان حدود ۳۴ میلیون هکتار است که سالانه بیش از ۲۷ میلیون تن محصول از آن برداشت می‌شود. این محصول، نقشی کلیدی در تأمین مواد اولیه صنعت پوشاک جهانی ایفا می‌کند. در کشور ما نیز، با وجود محدودیت‌های منابع، سالانه بین ۷۵ تا ۸۰ هزار تن پنبه تولید می‌شود که معادل حدود ۵۰ درصد نیاز داخلی است.

عالیشاه با تأکید بر اینکه پنبه در زمره محصولات استراتژیک جهانی قرار دارد، افزود: همان‌گونه که گندم به‌عنوان پایه امنیت غذایی شناخته می‌شود، پنبه نیز محور اصلی امنیت پوشاک به‌شمار می‌رود. اگر کشورهایی که تولید ۷۰ درصد پنبه جهان را در اختیار دارند، سیاست‌های محدودکننده صادرات اتخاذ کنند، کشورهایی مانند ایران در تأمین مواد اولیه صنعت پوشاک با چالش جدی مواجه خواهند شد.

وی افزایش تولید را مستلزم دو اقدام کلیدی دانست: بهره‌گیری از فناوری‌های روز دنیا و ارتقای بهره‌وری در واحد سطح. او در این باره تصریح کرد: منظور از بهره‌وری، استفاده به‌موقع و بهینه از نهاده‌های کشاورزی است. زمانی که مصرف نهاده‌ها از نظر زمان و مقدار، دقیق و علمی باشد، بازدهی تولید به‌طور محسوسی افزایش می‌یابد. این همان نقطه‌ای است که باید هدف‌گذاری دقیق، تصمیم‌سازی کارشناسانه و پشتیبانی عملیاتی در آن متمرکز شود.

معاون پژوهش و فناوری مؤسسه تحقیقات پنبه کشور، در ادامه با اشاره به بحران‌های جهانی پیش‌ِروی کشاورزی از جمله کمبود منابع آب، تغییر اقلیم و گرمایش زمین گفت: این چالش‌ها موجب اختلال در فیزیولوژی گیاهان، تغییر در جغرافیای رشد، و افزایش خطرات زیستی از جمله آفات و علف‌های هرز جدید شده‌اند. پاسخ به این تهدیدات، تنها از مسیر علم، برنامه‌ریزی هدفمند و سرمایه‌گذاری در نوآوری‌های بومی می‌گذرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: افزایش بهره‌وری در مصرف آب، کود، سم و سایر نهاده‌ها، در کنار توسعه و بومی‌سازی فناوری‌های تولید، می‌تواند کشور را به سمت خودکفایی در تولید پنبه سوق دهد. این هدف، مستلزم عزم ملی، سیاست‌گذاری هوشمند و تعامل نزدیک میان نهادهای تحقیقاتی، اجرایی و بخش خصوصی است.

48

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *