یک تحلیلگر سیاست خارجی، سفر مک فارلین به ایران را ناشی از وجود اندیشه های استراتژیک گرا در آمریکا دانست.
به گزارش کاویان گلد، ابراهیم متقی، رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در بخشی از میزگرد بررسی مذاکرات ایران و آمریکا در خبرآنلاین، با بیان اینکه فضا در آمریکا علیه ایران تند و رادیکال است گفت: فضای کنونی، فضای کنش تهاجمی است. در حالی که در دوران جنگ ایران و عراق در آمریکا اندیشههای استراتژیکگرا وجود داشت؛ نگاه برخی افراد این بود که ایران موقعیتی ژئوپلیتیک و جایگاهی راهبردی دارد و باید با آن کنش ارتباطی همکاریجویانه را برقرار کرد.
او افزود: سفر مک فارلین به ایران، تحت تاثیر اندیشههای استراتژیک افرادی مانند گراهام فولر بود که آن زمان در شورای امنیت آمریکا فعالیت میکردند. آنها از روندی حمایت کردند که الیور نورث شکل داد و سازماندهی کرد و فضای سفر مک فارلین را به وجود آورد.
این تحلیلگر سیاسی در ادامه گفت: در آن مقطع زمانی، لابیهای ضد نظام سیاسی ایران در آمریکا خیلی ضعیف بودند. اما امروز قویتر شدهاند و طیف گستردهتری را در بر میگیرند؛ از منافقین گرفته تا سلطنت طلبها میتوانند آن جا لابی کنند و سازوکارهایی را برقرار و با سرویسهای آمریکایی کار کنند. لابیهای ضد ایرانی در آمریکا خیلی تقویت شده است و این یکی از چالشهای اصلی نظام سیاسی امروز ایران است.