مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل از مرمت یکی از خمرههای سفالین این محوطه تاریخی با رویکرد حفاظت در محل و رعایت اصول بینالمللی خبر داد.
عاطفه رشنویی، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفتتپه در گفتگو با خبرنگار خبرآنلاین از آغاز عملیات مرمت و تثبیت یکی از خمرههای سفالین متعلق به دوره ایلام میانه، واقع در حصار درونی مجموعه چغازنبیل خبر داد و گفت: هدف از این عملیات، حفظ اصالت آثار و صیانت از اجزای وابسته به معماری مجموعه است. این اقدامات در چارچوب اصول حفاظت مبتنی بر زمینه انجام شده که یکی از ارکان کلیدی مدیریت یکپارچه محوطههای ثبتشده در فهرست میراث جهانی بهشمار میرود.
رشنویی ادامه داد: «عملیات مرمت این خمرهها پس از انجام مطالعات اولیه و بررسی شرایط حفاظتی در ضلع شمالشرقی محوطه آغاز شد. ابتدا مستندنگاری دقیقی از وضعیت موجود صورت گرفت و سپس مراحل پاکسازی، خواناسازی سطح اثر، قطعهیابی، وصالی، استحکامبخشی ساختاری و آمادهسازی بستر پیرامونی برای نمایش عمومی دنبال شد.»
وی با اشاره به رعایت اصول بینالمللی در عملیات مرمت، تصریح کرد: «این اقدامات با رعایت اصول منشور بینالمللی حفاظت و مرمت آثار تاریخی (منشور ونیز) و دستورالعملهای ایکوموس انجام شده است. هدف ما تلفیق حفاظت فیزیکی با ارتقای تجربه زیباشناختی مخاطب در بستر اصلی اثر است.»
مدیر پایگاه چغازنبیل همچنین اعلام کرد که برای نمایش ایمن و استاندارد این خمره در فضای محوطه، ویترین حفاظتی اختصاصی طراحی و نصب شده است. وی گفت: «این اولین بار است که یکی از خمرهها در فضای محوطه چغازنبیل به نمایش عمومی گذاشته میشود.»
رشنویی در پایان از ادامه این عملیات برای دیگر خمرههای شناساییشده خبر داد و گفت: «این اقدامات بخشی از سیاستهای حفاظت پایدار از آثار تاریخی در محیطهای روباز است و هدف ما ایجاد الگوهای بومیشده در مدیریت حفاظتی میراث فرهنگی است.