کشفی بزرگ در فیزیک پلاسما: در دماهای فوق‌العاده بالا گرما انتقال پیدا نمی‌کند!

پژوهشگران آمریکایی با استفاده از لیزرهای قدرتمند برای نخستین‌بار مشاهده کرده‌اند که در حالت پلاسما با چگالی بالا، گرما برخلاف انتظار میان مواد مختلف منتقل نمی‌شود. این کشف که در دمایی حدود ۱۸۰ هزار درجه فارنهایت به دست آمده، می‌تواند تأثیرات مهمی بر آینده‌ی همجوشی هسته‌ای، فناوری نیمه‌رساناها و طراحی پرنده‌های هایپرسونیک داشته باشد.

کشفی بزرگ در فیزیک پلاسما: در دماهای فوق‌العاده بالا گرما انتقال پیدا نمی‌کند!

تینا مزدکی_پژوهشگران در ایالات متحده به‌تازگی نشان داده‌اند که در شرایطی که مواد به حالت بسیار داغ و فوق‌چگال پلاسما (High-Energy-Density Plasma) می‌رسند، برخلاف انتظار گرما میان آن‌ها منتقل نمی‌شود. این آزمایش در آزمایشگاه لیزر Omega-۶۰ در دانشگاه راچستر انجام شده و در آن، حتی در دمای خیره‌کننده‌ی ۱۸۰ هزار درجه فارنهایت (معادل حدود ۱۰۰ هزار درجه سلسیوس)، انتقال گرما بین مواد مختلف بسیار محدود بوده است.

این یافته‌ها دیدگاه‌های پیشین درباره رفتار گرما در محیط‌هایی شبیه درون ستارگان، هسته‌ی سیارات یا آزمایش‌های همجوشی هسته‌ای با استفاده از لیزر را به چالش می‌کشند. به گفته‌ی پژوهشگران، این مطالعه می‌تواند به درک بهتر آزمایش‌های همجوشی با محصورسازی لَختی (Inertial Confinement Fusion) کمک کند؛ این آزمایش‌ها با استفاده از لیزر تلاش می‌کنند همجوشی کنترل‌شده‌ی هسته‌ای را روی زمین ممکن کنند.

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *