صادرات آمریکا به ایران بلافاصله قطع شد. هرچند که مواد غذایی و دارو مستثنی هستند ولی خود کارتر گفته است که این دو قسم به حداقل رسیده و در این اواخر صادراتی ناچیز داشته است.
به گزارش کاویان گلد به نقل از پایگاه اطلاعرسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ به دنبال تصمیم جلسه شورای انقلاب در ظهر دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۵۹ مبنی بر اینکه گروگانهای سفارت آمریکا همچنان در دست دانشجویان مسلمان پیرو خط امام باقی بمانند و به شورای انقلاب منتقل نشوند، کارتر روباط دیپلماتیک آمریکا با ایران را قطع کرد. دکتر حسن حبیبی سخنگوی وقت شورای انقلاب پس از جلسه یادشده به خبرنگاران گفت: «در ملاقات چند تن از اعضا با امام، امام فرموده بودند مصلحت نیست گروگانها به دیگری تحویل داده شوند لذا شورا که هیچگاه نظری مخالف با نظر امام نداشته است این امر را پذیرفته و به آن احترام میگذارد.» (بامداد سهشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۵۹ ص ۲)
در واکنش به این تصمیم، کارتر در همان روز خبر قطع رابطه با ایران را اعلام کرد. فردای آن روز، سهشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۵۹ کیهان درباره جزئیات تصمیم رئیسجمهور آمریکا چنین نوشت:
خبرگزاری فرانسه – واشنگتن – کارتر دیروز [دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۵۹] روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا را قطع کرد و دستور داد که همه دیپلماتهای ایرانی به فاصله ۲۴ ساعت آمریکا را ترک کنند. این اقدام او در پاسخ به دستور امام خمینی است که بودن گروگانها را زیر مراقبت دانشجویان مسلمان پیرو خط اما تایید کرده است. او همچنین دستور متوقف ماندن فوری همه روابط تجارتی با ایران به استثنای مواد غذایی و دارویی را داده و تهدید کرده که اگر لازم باشد در آینده اقدامات دیگری هم خواهد کرد.