پروژه اروپا کلیپر ناسا، مأموریتی برای بررسی قمر اروپا و جستجوی نشانههای حیات در اقیانوسهای زیرسطحی آن و کاوشگری پیشرفته برای کشف ناشناختهها.
به گزارش کاویان گلد و براساس گزارش گجتنیوز، هرچند دل کندن از رویاهای بزرگ دشوار است، اما واقعیت تلخ است: عمر ما انسانها کوتاهتر از آن است که بتوانیم شاهد تمامی شگفتیهای کیهان باشیم. شاید بتوانیم چند دهه دیگر را به تماشای این جهان زیبا بنشینیم، اما این مدت زمان برای کاوش در اعماق فضا و کشف اسرار کیهان بسیار اندک است. سیارات دوردست و کهکشانهای دور از دسترس، همچون رازی سر به مهر در اعماق زمان و فضا پنهان ماندهاند. با توجه به وسعت بیکران کیهان و عمر کوتاه ما، شاید بهتر باشد به جای رویاپردازی درباره سیارات دیگر، به کاوش در سیاره خودمان بپردازیم.
نسل ما، متأسفانه، نتوانست شاهد اوج شکوفایی اکتشافات فضایی باشد. نسل جوان امروزی بسیار خوششانستر از ماست که میتوانند به صورت زنده شاهد قدم گذاشتن انسان بر روی ماه باشند؛ اما ما نیز میتوانیم از طریق علم و دانش، به این اکتشافات پیوسته و از پیشرفتهای بشر لذت ببریم.
مأموریت اروپا کلیپر؛ آغاز یک ماجراجویی جدید
چه دوران شگفتانگیزی بود! زمانی که سیارات تنها نقاطی نورانی در آسمان شب بودند. با پیشرفت تکنولوژی، فضاپیماها به اعماق منظومه شمسی سفر کردند و پرده از اسرار سیارههایی چون زهره، مریخ، مشتری، زحل، اورانوس و نپتون برداشتند. ماموریتهای جسورانهای همچون وایکینگ و روزتا، تصاویری بینظیر از سیارکها و دنبالهدارها به زمین ارسال کردند و به ما نشان دادند که جهان اطرافمان چه اندازه شگفتانگیز است.
در میان تمام اجرام آسمانی، قمر یخی مشتری، اروپا، همواره توجه دانشمندان را به خود جلب کرده است. زیر لایه ضخیم یخی این قمر، اقیانوسی وسیع و گرم وجود دارد که شرایط آن بسیار شبیه به محیطی است که حیات در زمین آغاز شده است. دانشمندان بر این باورند که در اعماق این اقیانوس، ممکن است اشکالی از حیات وجود داشته باشد.
پس از سالها مطالعه و تحقیق، بالاخره زمان آن رسیده است که به طور مستقیم به سراغ اروپا برویم. فضاپیمای کلیپر، با هدف بررسی دقیق این قمر یخی، به زودی به فضا پرتاب خواهد شد. این ماموریت، به ما این فرصت را میدهد تا به سوالات اساسی در مورد اروپا پاسخ دهیم: ضخامت لایه یخی چقدر است؟ عمق اقیانوس چه اندازه است؟ آیا در این اقیانوس حیات وجود دارد؟
مأموریت اروپا کلیپر، تنها آغاز راه است. با پیشرفت تکنولوژی، ما به زودی شاهد اکتشافات شگفتانگیز دیگری در منظومه شمسی خواهیم بود. کشف حیات فرازمینی، یکی از بزرگترین آرزوهای بشر است و ممکن است به زودی به واقعیت تبدیل شود. آیندهای روشن در انتظار ماست و ما باید برای کشف اسرار کیهان آماده باشیم.
تولد یک رؤیا و چالشهای تحقق آن
همه چیز از یک کشف تصادفی آغاز شد. در دهه ۱۹۹۰ فضاپیمای گالیله در مأموریتی تاریخی، شواهدی از وجود یک اقیانوس زیر سطحی در قمر یخی مشتری، اروپا، ارائه داد. این کشف دانشمندان را به شدت هیجانزده کرد و رؤیای کشف حیات فرازمینی را در دلهایشان زنده کرد.
با توجه به اهمیت این کشف، ناسا تصمیم گرفت تا مأموریتی اختصاصی برای مطالعه اروپا طراحی کند. در ابتدا، ایده یک مأموریت کوچک و کمهزینه مطرح شد؛ اما به تدریج با افزایش اطلاعات و درک اهمیت این قمر یخی، ابعاد این مأموریت بزرگتر شد. دانشمندان و مهندسان، با استفاده از آخرین دستاوردهای فناوری فضایی، طرحهای جسورانهای برای کاوش در اروپا ارائه دادند.
یکی از این طرحها، مأموریت «مدارگرد قمرهای یخی مشتری» بود. این ماموریت بسیار بلندپروازانه، علاوه بر مطالعه اروپا، قصد داشت تا سایر قمرهای یخی مشتری را نیز بررسی کند. اما متأسفانه، به دلیل پیچیدگی فنی و هزینه بسیار بالای این ماموریت، پروژه کنار گذاشته شد.
مدارگرد قمرهای یخی مشتری