هیدرا، جانداری شبیه به عروس دریایی است که در صورت تغذیه بیشازحد، در بدنش تومورهایی ایجاد میشود که ممکن است به فرزندانش منتقل گردد.
غزال زیاری: مطالعات جدید انجامشده در مورد موجود زنده عجیبوغریبی به نام هیدرا، نهتنها جزئیاتی را در مورد فرآیند زندگی هیدرا در اختیار دانشمندان قرار داده، بلکه درک آنها را از اشکال قابلانتقال سرطان افزایش داده است.
باوجودی که تومورها به دلیل چند سلولی بودن، بهصورت اجتنابناپذیری خطرناک هستند، اما خوشبختانه نمونههای کمی از سرطان وجود دارد که بهصورت مسری به افراد دیگر منتقل میشود. شناختهشدهترین آنها دو مورد است که یکی در جانوری به نام شیطان تاسمانی (نوعی پستاندار کیسهدار) دیدهشده و دیگری نیز در سگها مشاهدهشده و البته ۱۱ مورد هم در دوکفهایها رؤیت شده است.
سرطانهای مسری چطور ایجاد میشوند؟
در سالهای اخیر دانشمندان تمایل زیادی داشتند تا بفهمند که سرطانهای مسری در وهله اول چگونه پدیدار میشوند. دلیل اشتیاق آنها برای یافتن پاسخ این سؤال، علاوه بر جلوگیری از وقوع اینگونه از سرطان در انسانها، بلکه به امید محافظت از سایر موجودات در مقابل این بیماری دردناک است. مثلاً ابتلای شیطان تاسمانی به سرطان، با تومورهایی بر روی صورت این جاندار همراه است که درد و رنج زیادی را ایجاد میکند.
اما زمانی که انسانها متوجه این سرطان قابلانتقال شدند، این بیماری بهطور کامل تثبیتشده بود؛ در این میان سوفی تیسوت، بومشناس تکاملی مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه (CNRS) رویکرد متفاوتی را برای ردیابی و یافتن منشأ سرطانهای مسری مدنظر قرار داد.
پانزده سال پیش، در جریان یک آزمایش علمی، یک موجود آب شیرین از خانواده عروسهای دریایی و شقایقهای دریایی، در اثر تغذیه بیشازحد، بهطور خودبهخود توموری در بدنش ایجادشده بود.
هیدرا چیست؟
Hydra oligactis، موجودی از خانواده عروسدریایی و شقایقهایدریایی است که در آب شیرین زندگی میکند و از بسیاری جهات “جاودانه” در نظر گرفته میشود؛ این موجود متفاوت بهصورت غیرجنسی تولیدمثل میکند و با تشکیل جوانههای کوچکی خود را شبیهسازی میکند تا درنهایت موجودی ازنظر فیزیکی جدا اما ازنظر ژنتیکی یکسان تولید شود.
این ویژگی در کنار تمایل هیدرا به ایجاد تومور در شرایط آزمایشگاهی، باعث شده تا هیدرا پتانسیل بالایی برای تحقیق درباره ژنتیک توسعه سرطان داشته باشد. تیسوت و همکارانش تصمیم گرفتند نشان دهند که این مدل چقدر برای درک تکامل سرطانهای قابلانتقال ارزشمند است. در بخشی از مقاله منتشر شده میخوانیم: «در این مطالعه از Hydra oligactis استفاده شد که قابلیت توسعه خودبهخود تومور را داراست. این مطالعه اولین مشاهده تجربی از تکامل یک تومور قابلانتقال را ارائه میدهد؛ بنابراین، این کار اولین قدم در درک شرایط ظهور سرطان قابلانتقال و پیامدهای کوتاهمدت آن برای میزبان خواهد بود.»