هم زمان با بالا گرفتن تب انقلاب در ایران مستشاران و افراد آمریکایی ساکن در ایران هراسناک شده و می خواستند ایران را ترک کنند. این روند تقریباً از آبانماه سال ۱۳۵۷ شروع و رفتهرفته تا ماه ها و روزهای نزدیک تر به انقلاب تشدید شد.
به گزارش کاویان گلد به نقل از پایگاه اطلاعرسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ در آبانماه [۱۳۵۷] اواخر (اکتبر) به علت اضطراب ناشی از گسترش بینظمی، وابستگان مقاطعهکاران غیردولتی و سایر آمریکاییان صاحب مشاغل آزاد شروع به ترک کشور کردند. برخی از شرکتها عدهی کارکنان خود را تقلیل دادند یا آنها را زودتر به تعطیلات کریسمس فرستادند. نمایندگان تجاری سایر کشورهای خارجی نیز دست به اقدامات مشابهی زدند «استمپل» خاطرنشان کرده است که بسیاری از آمریکاییها بر شیشهی اتومبیل خود کارتهایی دیده بودند که از آنها خواسته شده بود به خاطر کارتر ایران را ترک کنند.
جان استمپل [استاد ارشد روابط بین الملل در دانشگاه دیپلماسی پترسون دانشگاه کنتاکی] تعداد مستشاران آمریکایی را تا ژانویهی ۱۹۷۸ رقمی معادل ۵۴ هزار نفر درآورده است. کریستین دلانوآ [مورخ فرانسوی] نیز تعداد آمریکاییها را در سال ۱۳۵۶ بالغ بر ۵۵ هزار نفر ذکر کرده است. «کن فالت» نویسندهی کتاب «فرار عقابها»، دربارهی تعداد مستشاران مینویسد: «چند ماهی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، آمریکا که تمام کنترل خودش را بر اوضاع ایران از دست داده بود، از ترس حمایتهای ضدآمریکایی مجبور شد تا تعداد ۳۵ هزار نفر مستشار نظامی و غیرنظامی خود را تا آذر ۱۳۵۷ از ایران خارج نماید و برای تخلیهی حدود ۱۲ هزار نفر آمریکایی باقیمانده در تهران، خواب به چشم خود راه ندهد.»