عموما تصور میشد که استقبال از شاه در سفر دومش به انگلستان، بسیار کمحرارتتر از سفری باشد که شانزده سال پیش باعث شگفتی و خوشحالی او شده بود؛ اما این پیشبینی محقق نشد. او همچنان شخصیتی محبوب است.
به گزارش کاویان گلد، ناصرالدینشاه قاجار در طول سلطنت خود سه بار به کشورهای اروپایی سفر کرد: نخستین سفر در سال ۱۲۹۰ هجری قمری (۱۸۷۳ میلادی)، دومین سفر در سال ۱۲۹۵ هجری قمری (۱۸۷۸ میلادی) و سومین سفر از ۱۳۰۶ تا ۱۳۰۷ هجری قمری (۱۸۸۹ میلادی) انجام شد.
سومین سفر ناصرالدینشاه به اروپا در ۱۲ شعبان ۱۳۰۶ قمری برابر با ۲۴ فروردین ۱۲۶۸ خورشیدی (۱۸۸۹ م) آغاز شد و در۲۴ صفر ۱۳۰۷ هجری قمری برابر با ۲۸ مهر ۱۲۶۸ به پایان رسیده است. این شاه قاجار در طی این سه سفر دو بار یعنی در سفر اول و سوم از انگستان دیدن کرد.
روزنامه گرافیک انگلستان، روز پانزدهم تیر ۱۲۶۸ (شنبه ۶ جولای ۱۸۸۹)گزارش کوتاهی از خبر ناصرالدینشاه به انگلستان منتشر کرده که ترجمه آن را در پی میخوانیم:
شاه – عموما تصور میشد که استقبال از شاه در سفر دومش به انگلستان، بسیار کمحرارتتر از سفری باشد که شانزده سال پیش باعث شگفتی و خوشحالی او شده بود؛ اما این پیشبینی محقق نشد. او همچنان شخصیتی محبوب است، و عجیب خواهد بود اگر با احساسی مهربانانه نسبت به جمعیتی که با گرمی از او استقبال کردهاند، سواحل ما را ترک نکند.
برخی از ناظران خارجی این استقبال گرم را ناشی از انگیزههای خودخواهانهای میدانند که گویا انگیزه تمامی رفتارهای عمومی انگلیسیهاست؛ اما این اشتباهی بزرگ است. جمعیت زیادی تنها به این دلیل برای دیدن شاه جمع میشوند که او فرمانروای کشوری باستانی و مشهور است که نام آن با بسیاری از تداعیهای جالب همراه است. حتی اگر هیچ اختلافی بین انگلستان و روسیه درباره حقوقشان در ایران وجود نداشت، شاه باز هم با همین اشتیاق مورد استقبال قرار میگرفت.
ممکن است در اهمیت نتایج سفر شاه اغراق شود. ایران از سفر قبلی او بهره چندانی نبرد، و زندگیاش از آن زمان به بعد تغییر چندانی نکرده است؛ اما همین که دوباره به اروپا آمده، نشان میدهد که او تا حدی با اندیشههای غربی همدلی دارد، و میتوان امیدوار بود که با علاقهای بیشتر به بهرهگیری از برخی مزایای پیشرفتهای ما به کشورش بازگردد.
تمام چیزی که انگلستان از او میخواهد این است که تا جایی که ممکن است ایران را به روی تأثیراتی که از روابط تجاری آزاد ناشی میشود، باز کند. انگلستان هیچ تمایلی به کسب امتیاز انحصاری ندارد.