سرپرست معانت گردشگری خوزستان گفت: گردشگری کشاورزی از شاخههای جدید در صنعت گردشگری به شمار میآید که امروزه به منزله راهکاری برای توسعه روستایی به آن توجه میشود.
به گزارش کاویان گلد خوزستان،پیمان نبهانی روز دوشنبه 15 اردیبهشت ماه در نشست تخصصی برنامهریزی برای برگزاری همایش گردشگری کشاورزی که در اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان برگزار شد، اظهار کرد: از ویژگیهای مهم گردشگری کشاورزی ایجاد فعالیتهای اقتصادی و افزایش اشتغال و درآمد در محیط روستایی است. این شاخه از گردشگری با هدف بهبود معیشت کشاورزان و توسعه پایدار روستایی حفظ حقوق و منافع مشروع قانونی فعالان بخش گردشگری کشاورزی و استفاده از ظرفیت آنها در راستای پیشبرد اهداف گردشگری و نظارت بر فعالیت و عملکرد آنها کاهش بیکاری و افزایش درآمد روستاییان و کاهش نامطلوب آثار زیست محیطی مورد توجه سیاستگذاران گردشگری قرار گرفته است.
سرپرست معانت گردشگری خوزستان ادامه داد: گردشگری کشاورزی از دیدگاه فنی میتواند به تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده در بخش کشاورزی کمک کند و این محصولات ارگانیک به دلیل طعم و کیفیت بالایی که دارند در همه دنیا و از جمله کشور ما طرفداران زیادی دارد.
نبهانی توضیح داد: مرکز گردشگری کشاورزی عبارت است از واحد تولیدی کشاورزی اعم از مزرعه، باغات گلخانه، ماکیان دامپروری شیلات، عرصههای تولید در فضای باز و بسته و رویشگاههای طبیعی که با توجه به جاذبههایی همچون تولید، استفاده خوراکی دارویی از محصول و صنایع تبدیلی و فرآوری امکان بهرهمندی توسط گردشگران را فراهم میکند.
این کارشناس گردشگری افزود: این مراکز شامل محدودههایی با تقاضای هر فرد حقیقی و یا حقوقی برای ایجاد کسب و کار گردشگری کشاورزی به صورت فعالیتی تجربهگرا و بدون نیاز به سازه ثابت میشود که پس از اخذ مجوزهای لازم از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و با رعایت قوانین و مقررات مربوطه فعالیت میکند.
نایب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی اهواز در خصوص نحوه فعالیت و کسب و کارهای گردشگری کشاورزی ادامه داد: کسب و کارهای گردشگری کشاورزی عموما فعالیت محور تجربهگرا بوده و فعالیتهای کسب تجربه و همکاری در امور کشاورزی تولیدی از قبیل میوه چینی، گل چینی، ماهیگیری ، هرس درختان، آبیاری، تماشای امکانات و تجهیزات مزارع (باغات) و مراکز پرورش گونههای حیوانی پرندهنگری، بازدید از فعالیتی ابزار کاشت محصول فعالیتهای تفریحی از قبیل برگزاری تور پیادهروی، تفریح و گشت با اسب و کالسکهسواری تجربهگرا و بدون نیاز به سازه، بالنسواری بر فراز مزرعه، عکاسی و نقاشی، ارایه فرآوردهها و محصولات کشاورزی و دامی آشپزی و عرضه غذاهای محلی، برگزاری دورههای آموزشی مرتبط با کشاورزی را شامل می شود.
به اعتقاد نبهانی، برگزاری جشنوارهها و رویدادها و همایشهای مرتبط و موضوعی است که در رستههایی با اولویتهایی همچون گردشگری در مزرعه، محصولات زراعی شامل گندم، برنج، سبزی و صیفیجات در باغات، باغ میوههای سردسیری و خشک میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری، کشت گیاهان دارویی معطر و ادویهای، گل و گیاهان زینتی فضای باز، محصولات گلخانهای، قارچهای خوراکی و غیره گردشگری به منظور بازدید از شیوه دامداری و دامپروری مراکز پرورش و پرواربندی گاو گوسفند و شترمرغ، بازدید از شیوه پرورش ماکیان، تولید و پرورش جوجه و پرندگان خاص، گردشگری در مراکز وابسته کشاورزی و شیلات گلخانهها کارگاهها، سردخانهها و محل نگهداری محصولات کشاورزی انجام می شود.
او همچنین در مورد وظایف دارنده مجوز گردشگری کشاورزی افزود: وظایف دارنده مجوز ارایه خدمات و امکانات مورد نیاز متناسب با مجوز دریافتی و ضوابط و مقررات جاری کشور همراه با نصب تابلو و یا سردر در مکان مناسب و انتخاب نام مناسب و برنامهریزی برای ارتقای سطح مهارت در راستای تسهیل و بهبود امور مربوط به گردشگری کشاورزی است.
سرپرست معاونت گردشگری خوزستان متذکر شد: دارنده مجوز امکان برگزاری تور در مکانی خارج از محل دریافت مجوز را ندارد و متقاضیان برای این امر باید طبق قوانین و مقررات مجوز بند به دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری را اخذ کنند.
نهبانی گفت: گردشگری کشاورزی در بسیاری از کشورهای جهان به عنوان روشی برای کسب درآمد روستاییان تبدیل و باعث حفظ منابع طبیعی و ترغیب گردشگران به تولید مواد غذایی سالم شده است. در این نوع از گردشگری گردشگران اوقات خود را در مزارع سپری میکنند و در مجاورت روستاییان فعالیتهای کشاورزی را فرامیگیرند و در واقع این گردشگری تجربه زندگی روستایی است.
او خاطرنشان کرد: سبک زندگی روستایی در نقاط مختلف تفاوت بسیاری دارد و این تفاوتها میتواند جذابیتی برای مهمانان منطقه باشد. وجود روستاها و تنوع فرهنگی بالا در کشور ما زمینه خوبی برای ترویج گردشگری کشاورزی است. همچنین تنوع سبک زندگی روستایی در نقاط مختلف میتواند سبب افزایش این گردشگری در کشورمان شود.
سرپرست معانت گردشگری خوزستان معتقد است: ترویج گردشگری کشاورزی در نواحی مختلف و تبادلات فرهنگی نه تنها «توسعه اقتصاد محلی» را به ارمغان میآورد بلکه باعث حفاظت از ریشههای فرهنگی در بین مردمان روستانشین استان عزیزمان میشود.
48