دانشمندان یک سیاهچاله فوق عظیم با جرم خیرهکننده ۳۶ میلیارد برابر خورشید را در مرکز سامانه کهکشانی نعل اسب کیهانی کشف کردهاند.
به گزارش خبرآنلاین، اخترشناسان پیش از این در سال ۲۰۰۷ سامانه «نعل اسب کیهانی» متشکل از چندین کهکشان را در فاصله پنج و نیم میلیارد سال نوری از زمین پیدا کردند. این کهکشانها در فاصلهای تقریبا نزدیک به هم قرار گرفتهاند، اما آنچه آنها را متمایز میکند این است که در این سامانه کهکشان پیشزمینهای باعث بزرگنمایی و اعوجاج نور کهکشان پسزمینهای شده است؛ نورهایی که گاه میلیاردها سال در سفر بودهاند تا به ما برسند.
این بدین معناست که کهکشان جلویی مانند یک عدسی کیهانی عظیم عمل کرده و «حلقه اینشتین» را تشکیل داده است. پدیدهای که برای اخترشناسان ابزاری بسیار مهم به شمار میرود، زیرا به آنها اجازه میدهد اجرامی را مشاهده کنند که در حالت عادی از دید پنهان میماند.
به نقل از یورونیوز، اکنون مطالعات جدید تأیید کردهاند که کهکشان پیشزمینهای پرجرم سامانه کهکشانی نعل اسب کیهانی به نام «الآرجی ۳-۷۵۷» (LRG 3-757)، میزبان یکی از عظیمترین سیاهچالههای تاریخ علم نجوم است.
سیاهچالههای فوق عظیم؛ دستهای فراتر از سیاهچالههای ابرپرجرم
سیاهچالههای ابرپرجرمی که جرمشان حداقل ۵ میلیارد برابر جرم خورشید باشد، به عنوان «سیاهچالههای فوق عظیم» شناخته میشوند. پژوهشگران در مؤسسه فیزیک گراند دو سول برزیل در مطالعه خود به رابطه میان جرم سیاهچاله و پراکندگی سرعت ستارگان در برآمدگی کهکشانی پرداختهاند.