چشم بازار کار به نتایج مذاکرات/ چرا کاهش نرخ بیکاری با افزایش اشتغال همراه نبود؟

یک کارشناس بازار کار می‌گوید: در حال حاضر کارگران به نتایج مذاکرات بین ایران و آمریکا چشم دوخته‌اند. ناکارآمدی سازوکارهای افزایش دستمزد سالانه کارگران در مقابل افزایش سرعت تورم در اقتصاد کشور منجر به گسترش فقر در بین جامعه کارگری شده است.

چشم بازار کار به نتایج مذاکرات/ چرا کاهش نرخ بیکاری با افزایش اشتغال همراه نبود؟

مریم فکری: تازه‌ترین آمارها درباره وضعیت بازار کار ایران منتشر شد که براساس آن، نرخ بیکاری کاهش یافته است، اما نکته‌ای که در میان این آمارها وجود دارد، این است که با وجود کاهش نرخ بیکاری، نرخ مشارکت اقتصادی و نرخ اشتغال نیز همزمان نزولی بوده است.

براساس گزارش‌های رسمی، نرخ بیکاری زمستان ۱۴۰۳ با کاهش ۰.۸ درصدی نسبت به زمستان قبل، به ۷.۸ درصد در زمستان سال ۱۴۰۳ رسیده است. با وجود این، نرخ اشتغال جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر با افتی ۰.۳ درصدی به ۳۷ درصد کاهش یافته است.

در همین حال، آمارها نشان می‌دهد که نرخ مشارکت اقتصادی در کل کشور در زمستان سال ۱۴۰۳ با کاهش ۰.۷ درصدی نسبت به زمستان سال گذشته رویه‌رو بوده و به ۴۰.۱ درصد رسیده است.

به باور تحلیلگران اقتصادی، این شرایط را به طور معمول وقتی شاهد خواهیم بود که بخشی از جمعیت فعال اقتصادی از بازار کار خارج شوند. به عبارت دیگر، افرادی که پیش‌تر در جست‌وجوی کار بودند، به دلایلی از ادامه جست‌وجو منصرف شده و در دسته «جمعیت غیرفعال اقتصادی» قرار می‌گیرند. این دلایل می‌توانند شامل دلسردی از یافتن شغل، ادامه تحصیل، مهاجرت، بازنشستگی زودهنگام یا مسئولیت‌های خانوادگی باشند.

به بیان دیگر، کاهش نرخ بیکاری در این حالت لزوما نشانه بهبود وضعیت اشتغال نیست، بلکه می‌تواند نتیجه خروج افراد از بازار کار و دلسردی آنها از یافتن شغل باشد.

هیچ کار خاصی برای اشتغال نکردیم

در همین رابطه حمید حاج‌اسماعیلی، کارشناس بازار کار در گفت‌وگو با کاویان گلد می‌گوید: در حوزه اشتغال مشکلات اساسی داریم. ما در حوزه اشتغال سال‌های سال است که دارای مشکلات مزمن هستیم؛ هم در رابطه با اشتغال زنان، هم جوانان و هم فارغ‌التحصیلان. هیچ کار خاصی در این سال‌های اخیر صورت نگرفته است.

وی عنوان می‌کند: متاسفانه طی ۷، ۸ سال اخیر اقتصاد ایران کوچک شده و ما هر سال که جلو می‌رویم، به دلیل عدم توسعه بازار کار، شرایط سخت سرمایه‌گذاری در ایران و شرایط نامطلوب تولید و بی‌ثباتی اقتصادی، هر روز امکان توسعه بازار کار سلب شده و اقتصاد ایران هر روز تحلیل می‌رود.

این کارشناس بازار کار می‌افزاید: به همین دلیل هم ظرفیت‌های اقتصادی که بتواند اشتغال ایجاد کند، بهید در ایران شکل بگیرد؛ به خصوص برای جوانان و فارغ‌التحصیلان که نیازمند تحولات اساسی در مشاغل جدید و رویکردهای جدید به سمت بازار کار هستند.

حاج‌اسماعیلی تصریح می‌کند: ما در بحث ورود به اقتصاد دیجیتال، استفاده از فضای مجازی، اینترنت و تکنولوژی اطلاعات و به عبارتی دنیای جدید مشاغل دیجیتال دچار مشکلات اساسی داریم؛ هم به لحاظ زیرساختی و هم به لحاظ برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری. بر این اساس، من خوشبین نیستم که اگر اتفاق مثبت در حوزه اقتصاد روی ندهد، مشکل این گروه‌ها حل شود و ما عوارض ناشی از آن را در تحولات اجتماعی خواهیم دید.

وی خاطرنشان می‌کند: در بخش فارغ‌التحصیلان، مهاجرت نیروهای متخصص و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی را همچنان شاهد خواهیم بود و در عین حال، مساله اشتغال‌ زنان، بسیار پیچیده است.  

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *