در ایران نه کالج تخصصی انیمیشن داریم و نه دوره رسمی کارشناسی آن؛ پس چگونه میتوانیم نیروی میانی مسلط به تکنیکهای انیمیشن را تربیت کنیم؟ آیا هنرستان و ارشد بهتنهایی برای این مسیر کافی هستند؟ اگر نگذاریم ساختار دانشگاهی کارشناسی انیمیشن در ایران شکل بگیرد، نه فقط از مزایای پژوهش آکادمیک و شبکهسازی دانشجویی محروم میمانیم، بلکه در آیندهای نزدیک، صنعت انیمیشن کشور نمیتواند نیروی میانی متعهد و توانمند تأمین کند.
به گزارش کاویان گلد، علیرضا گلپایگانی، رئیس دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر و مدیر عامل استودیو انیمیشن «حرکت کلیدی» ماجرای شکلگیری کارشناسی ارشد انیمیشن در ایران را اینطور تعریف میکند؛ «هر رشتهای که بخواهد وارد دانشگاه شود، ابتدا مقطع بالاتر آن راهاندازی میشود. چون باید نیروی آموزشی تربیت شود که بتواند دوره کارشناسی را تدریس کند. کسی که دارای مدرک کارشناسی ارشد است، میتواند استاد دوره کارشناسی بشود.» به این شکل بود که یکی، دوسال پیش از انقلاب اسلامی با همت نورالدین زرین کلک از بزرگان انیمیشن ایران، رشته کارشناسی ارشد در دانشگاه فارابی راهاندازی میشود.
روزنامه هفت صبح نوشت، طبق گفته گلپایگانی، طرح درس الهامگرفته از بهترین دانشگاههای آمریکایی است؛ «در آن دوران هم هدف از راهاندازی دوره کارشناسی ارشد تربیت نیروی کار نبود، بلکه بحث ارتقا انیمیشن در ایران بود.» با انقلاب فرهنگی و تعطیل شدن دانشگاهها، برگزاری کارشناسی ارشد انیمیشن هم متوقف میشود. اواخر سال ۱۳۶۹، دانشگاهها دوباره باز میشوند و علیرضا گلپایگانی جزو اولین افرادی است که در این مقطع تحصیل میکند. بابک نکویی، استاد دانشگاه تهران و مدیر عامل استودیو انیمیشن «گنبد کبود» هم بیان میکند که راهاندازی کارشناسی ارشد انیمیشن برای نشان دادن اهمیت این رشته بود؛ «در آن مقطع زمانی دانشگاه رفتن بسیار سخت بود. چون فقط دانشگاه دولتی وجود داشت و ظرفیت این دانشگاهها هم بسیار نسبت به جمعیت جوان آن دوره محدود بود. بنابراین راهیابی به ارشد یک رویای دست نیافتنی بود.» او با اشاره به ضرورت وجود داشتن هیات علمی برای تاسیس هر رشته در دانشگاه میگوید: «هیات علمی هر رشته دانشگاهی باید از اعضای تشکیل شود که دارای مدرک دکتری هستند. از طرف دیگر دانشگاهها بیشتر از راه اندازی دوره کارشناسی به راهاندازی دورههای تحصیلات تکمیلی علاقه دارند. بنابراین انیمیشن در فضای آکادمیک ایران از مقطع ارشد آغاز شد.»