در شرایطی که طی هفتههای گذشته احتمال مذاکره مستقیم میان ایران و آمریکا دور از ذهن به نظر میرسید، اظهارات دونالد ترامپ و تأیید عباس عراقچی درباره مذاکرات آتی در عمان، فضای سیاسی و اقتصادی کشور را تحت تأثیر قرار داد. واکنش مثبت بازار سرمایه به این خبر، رشد قابل توجه شاخص کل بورس را به همراه داشت و نشان داد که کاهش ریسکهای سیاسی همچنان یکی از کلیدهای اصلی بازگشت اعتماد به بورس است.
به گزارش کاویان گلد، در حالی که در چند هفته گذشته احتمال مذاکره مستقیم ایران و آمریکا بر سر حل اختلافات دو کشور در مسائل هستهای و منطقهای منتفی به نظر میرسید، دونالد ترامپ در حضور بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، خبر مذاکره مستقیم با ایران از شنبه آینده، آن هم در کشور عمان را به اطلاع خبرنگاران حاضر در کاخ سفید رساند.
اقتصادآنلاین نوشت: ساعاتی بعد نیز عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان، در شبکه اجتماعی «ایکس» موضوع مذاکره با مقامات آمریکایی را تأیید کرد، اما با این تفاوت که در پیام عراقچی به مذاکره غیرمستقیم اشاره شده بود.
شاید یکی از دلایل ترامپ از مطرح کردن این اظهارات در حضور مقامات اسرائیلی، تلاش برای جلوگیری از کارشکنی آنها در مسیر دستیابی به توافق با ایران باشد.
بههرحال، همین صحبتهای مثبت درباره آغاز مذاکرات، کافی بود تا بازار سرمایه واکنش نشان دهد و شاخص کل بورس بیش از ۵۵ هزار واحد رشد کند و در یک روز به بالای کانال ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحدی برسد. همچنین در بازارهای موازی نظیر دلار و سکه، شاهد ریزش قیمتها بودیم؛ موضوعی که نشان میدهد بازار سرمایه سیگنال مثبت مذاکرات را دریافت کرده و حالا باید منتظر روز حساس شنبه هفته آینده بود.
در سال ۱۴۰۳، ریسکهای سیاسی از اصلیترین عواملی بودند که مانع بازدهی و رشد شاخص کل شدند. کارشناسان نیز پیشبینی کردهاند که در صورت تداوم این ریسکها در سال ۱۴۰۴، نهتنها شاخص کل رشد نخواهد کرد، بلکه احتمال کاهش آن نیز وجود دارد.