حذف چهار صفر از پول ملی چند سالی است که توسط دولتها مورد بحث قرار گرفته است. اما سوال اصلی این است که آیا این اقدام میتواند به کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی کمک کند؟
آرمان زارعی: روز شنبه ۱ دی ماه، رسانهها اعلام کردند که مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور را به منظور حذف ۴ صفر از پول ملی و بهبود نظام پولی به عنوان لایحه یک فوریتی یه مجلس شورای اسلامی ارائه کرده است.البته این موضوع از سوی شهرام دبیری، معاون پارلمانی رئیسجمهور تکذیب شد.
حذف ۴ صفر از پول ملی از دولت هاشمی رفسنجانی تا احمدی نژاد
اما موضوع حذف صفرها از پول ملی به امروز محدود نمیشود. این مسئله از سالهای ۷۲ و ۷۳ مطرح بود و در دولت دهم به مرحله جدیدی رسید. لازم به یاد آوری است که در زمان سکانداری احمدی نژاد،محمود بهمنی، رئیس کل وقت بانک مرکزی، به دستور رئیسجمهور مأمور به آغاز مطالعات این طرح شد، اما این طرح هرگز به مرحله اجرا نرسید. بنابراین در پایان دولت دهم و همزمان با اجرای قانون هدفمندی یارانهها، رئیسکل بانک مرکزی اعلام کرد که این موضوع در دستور کار دولت نیست و اجرای آن ضروری به نظر نمیرسد.
روحانی حذف ۴ صفر را کلید زد
موضوع اما به اینجا ختم نشد و در دوران ریاستجمهوری حسن روحانی بحث حذف صفر از پول ملی بار دیگر برروی میز پاستور قرار گرفت. گفتنی است این موضوع ابتدا با حذف سه صفر از پول ملی آغاز شد و به تدریج، صحبتها درباره رفرم پولی (که شامل حذف صفر و تغییر واحد پول میشود) در محافل مختلف شنیده شد. برخی بر این عقیده بودند که حذف صفر از پول ملی تنها یک اقدام ظاهری برای تسهیل فرآیند حسابرسی و حسابداری و همچنین آسانتر کردن معاملات مالی روزمره مردم است.
در سال ۱۳۹۳، ولیالله سیف، رئیس کل وقت بانک مرکزی در دولت اول حسن روحانی، بر این عقیده بود که حذف صفر از پول ملی امری ضروری است. با این حال، او تأکید کرد که این اقدام باید زمانی انجام شود که نرخ تورم به تکرقمی برسد و کشور در شرایط باثباتی قرار داشته باشد. سیف همچنین به این نکته اشاره کرد که برای این کار، لازم است مجموعهای از عوامل زیرساختی، از جمله چاپ اسکناسهای جدید، نیز در نظر گرفته شود.
در تاریخ ۱۷ آذرماه ۹۵، هیأت دولت به ریاست حسن روحانی به بررسی لایحه بانک مرکزی پرداخت و تصمیم گرفت که واحد پول ایران تومان باشد و هر تومان معادل ۱۰ ریال تعیین شد. این تصمیم واکنشهای زیادی را به دنبال داشت و ولیالله سیف، رئیس کل وقت بانک مرکزی، توضیح داد که این تغییر به معنای حذف صفر از پول ملی نیست و تنها واحد شمارش به تومان تغییر میکند. او همچنین اعلام کرد که دولت و بانک مرکزی قصد دارند پیشنهادی مستقل برای حذف ۴ صفر از پول ملی به مجلس ارائه دهند.
در نهایت در جلسهای که در نهم مرداد ۱۳۹۸ به ریاست حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، برگزار شد، هیئت دولت لایحهٔ پیشنهادی بانک مرکزی برای تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان و حذف چهار صفر را به تصویب رساند. سپس، در پانزدهم اردیبهشت ۱۳۹۹، مجلس شورای اسلامی کلیات این لایحه را تأیید کرد.