یک روز افسر گارد، شاهنشاه را با «بره» کوچکی دیدند، این بره سفید را که پاهایش تا ساق سیاه بود همه اهل دربار میشناختند. بره زیبایی بود که «ثریا» او را دوست داشت و روزها روی همین چمن او را میدواند و نوازش میکرد. شاه در تنهایی بره ثریا را بغل گرفت به میان چمن رفت
به گزارش کاویان گلد، ساعت ۹ صبح جمعه ۲۳ اسفند ۱۳۳۶ اعلامیه دربار مبنی بر جدایی شاه و ثریا انتشار یافت. متن اعلامیه به این شرح بود: «چون مصالح عالیه ملت ایران و تامین آینده سلطنت مشروطه موروثی و اجتناب از هرگونه ناراحتی و آشفتگی آینده مستلزم اقدام در تعیین ولایت عهد بود، در جلسه مشاورهای که در روز ۲۷ بهمنماه ۱۳۳۶ در پیشگاه همایونی با حضور رئیس دولت و روسای مجلسین و وزیر دربار شاهنشاهی و آقایان ابراهیم حکیمی (حکیمالملک) و اسعد بختیاری (امیرجنگ) و محمود جم و دکتر متیندفتری و تیمسار سپهبد یزدانپناه و تیمسار سپهبد عبدالله هدایت و تیمسار سپهبد امیراحمدی در دربار شاهنشاهی تشکیل گردید. این موضوع از طرف اعلیحضرت همایون شاهنشاه مطرح شد و حاضرین با توجه به مصالح عالیه کشور به اتفاق آرا اظهار نظر کردند که ولیعهد ایران باید از نسل بلافصل شخص اعلیحضرت محمدرضاشاه پهلوی باشد. چون در جلسه بعد در تاریخ دهم اسفندماه ۱۳۳۶ نیز این موضوع مجددا بررسی و تایید گردید، از طرف اعلیحضرت همایون شاهنشاه نمایندهای به حضور علیاحضرت ملکه ثریا پهلوی اعزام و مراتب به اطلاع معظملها رسانیده شد و در بازگشت آمادگی علیاحضرت را برای قبول هرگونه فداکاری در راه مصالح ملی و تامین آینده سلطنت ایران اعلام داشت و درنتیجه در سومین جلسه مشورتی در تاریخ ۱۹ اسفندماه ۱۳۳۶ اعلیحضرت همایون شاهنشاه با ابراز کمال تالم و تاسف و با تذکر آنکه علیاحضرت ملکه ثریا پهلوی در تمام مدت همسری شاهنشاه از هیچگونه خدمت و عطوفت و خیرخواهی نسبت به ملت ایران خودداری نفرموده و از هر حیث شایستگی مقام شامخ خود را داشتهاند، و در این مورد نیز با کمال علاقه و محبتی که فیمابین وجود دارد آمادگی خود را برای قبول هر نوع تصمیمی که از طرف ذات شاهانه اتخاذ شود اعلام فرمودهاند، با اظهار نظر هیأت مشورتی موافقت و با صرفنظر از احساسات شخصی خود در برابر مصالح عالیه ملی تصمیم خویش را به جدایی اتخاذ فرمودند. وزیر دربار شاهنشاهی حسین علاء» (اطلاعات؛ شنبه ۲۴ اسفند ۱۳۳۶)
مجله «خواندنیها» نهم فروردین ۱۳۳۷ گزارش مفصلی از مطبوعات داخلی و خارجی درباره جزئیات، حواشی و پشتپرده این جدایی و اعلامیه دربار در این باره منتشر کرد که در پی میخوانیم:
موضوع جدایی شاهنشاه و ملکه ثریا که در آخرین هفته سال گذشته قطعیت یافت در ایام نوروز مهمترین موضوع مورد بحث محافل داخلی و مطبوعات خارجی بوده و هنوز تازگی و اهمیت خود را از دست نداده است.
شاه در پیام نوروزی گفت نمیتوانم در شادی مردم شریک باشم
اعلیحضرت همایونی در پیام نوروزی خود که پس از تحویل سال نو ایراد فرمودند مراتب تاثر و تالم خود را از تصمیم جدایی با ملکه ثریا ابراز داشتند و فرمودند که به همین مناسبت نمیتوانند در شادی مردم شریک باشند. لحن پیام شاهنشاه در همه محافل و در میان طبقات مردم تاثر و اندوه فراوانی به وجود آورد و در مراسم دید و بازدید عید در همهجا صحبت از این ماجرای غمانگیز بود.
مطبوعات خارجی که با پست دو هفته گذشته به تهران رسیده پر از اخبار و مطالب و عکسهای مربوط به ملکه سابق ایران و ماجرای جدایی شاهنشاه و ملکه میباشد و این موضوع مهمترین وقایع سیاسی دنیا را در چند هفته اخیر تحتالشعاع خود قرار داده است.
بدون اغراق در این سه هفته بیش از ده هزار عکس مختلف از شاهنشاه ایران و ملکه سابق در مطبوعات دنیا منتشر شده و اکثر مجلات معتبر اروپا و آمریکا آخرین عکسهای ملکه ثریا را در روی جلد خود انتشار دادهاند.
علیاحضرت ملکه ثریا نه فقط در ایران، بلکه در تمام دنیا مورد علاقه و احترام عمومی بودند و به همین جهت کلیه مطالبی که درباره جدایی شاهنشاه و ملکه نوشته شده حاکی از تاثر و تاسف نویسندگان آن میباشد.
برخی از مطالبی که در مطبوعات جهان انتشار یافته توام با داستانها و افسانههایی است که صحت آنها مورد تردید میباشد ولی چنانچه گفته شد از خلال تمام این مطالب و نوشتهها حس احترام و سمپاتی خاصی نسبت به ملکه نجیب و فداکار و زیبای سابق ایران نمودار است.