مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی با اشاره به روند طولانی ثبت جهانی توس، از اولویت داشتن برخی آثار از جمله آسبادها در نوبت جهانی شدن خبر داد و تأکید کرد که ثبت جهانی نیازمند همافزایی عمومی و پاکسازی مداخلات غیرمجاز در بافت تاریخی توس است.
به گزارش خبرآنلاین از خراسان، سیدجواد موسوی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان رضوی، در گفتوگویی پیرامون آخرین وضعیت ثبت جهانی توس اظهار کرد: بر اساس ضوابط سازمان یونسکو، از گذشته هماهنگیهایی برای ثبت جهانی توس انجام شده و حتی شماره ثبتی نیز برای آن در نظر گرفته شده است. اما در طول سالهای گذشته، برخی دخل و تصرفها در منطقه شکل گرفته که برای ادامه مسیر ثبت جهانی، باید این موارد پاکسازی و ساماندهی شود.
وی با اشاره به تدوین طرح تفصیلی منطقه توس افزود: روند ثبت جهانی آثار به این صورت است که ابتدا باید یک اثر، ثبت ملی شود و سپس درخواست برای ثبت جهانی آن مطرح گردد. در این زمینه، کشورها دارای سهمیه مشخصی هستند و بر این اساس، آثاری مانند آسبادها و آرامگاه فردوسی در اولویت قرار گرفتهاند.
موسوی با تأکید بر اینکه فرآیند ثبت جهانی آثار به مرور زمان سختگیرانهتر شده است، گفت: ثبت جهانی یک اثر نهتنها نیاز به مستندات دقیق و هماهنگیهای فنی دارد، بلکه مشارکت عمومی و درک اهمیت این رویداد در میان مسئولان و جامعه محلی نیز نقش مهمی در موفقیت آن دارد. توس از سال ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملی ثبت شده و اکنون زمان آن رسیده که با عزم جدیتری برای ثبت جهانی آن اقدام شود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان همچنین از آمادهسازی و ارسال پرونده ثبت جهانی آسبادها خبر داد و تصریح کرد: آسبادها بهدلیل یگانگی نمونههایشان در سطح ملی و حتی بینالمللی، در اولویت ثبت جهانی ایران قرار گرفتهاند.
وی در پایان به موضوع ثبت جهانی مساجد تاریخی استان نیز اشاره کرد و گفت: از بهمنماه سال گذشته، فرایند شناسایی این مساجد آغاز شده و از ۳۱ اردیبهشتماه، مراحل ثبت جهانی آنها وارد فاز اجرایی میشود. گرچه اکنون آمار دقیق این مساجد در دست نیست، اما بناهایی چون مسجد گوهرشاد و برخی مساجد تاریخی در گناباد در فهرست پیشنهادی قرار دارند.
46