کارشناس ارشد مسائل بینالملل گفت: معاهده NPT میان عدم اشاعه و ترویج فناوری صلحآمیز هستهای تعادل برقرار میکند. حذف غنیسازی این تعادل را از بین میبرد، کشورهای غیرهستهای را از یک ابزار اساسی توسعه انرژی محروم میسازد، و با اصل عدم تبعیض «ماده IV» معاهده NPT در تعارض قرار میگیرد.
به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایسنا رضا نصری در رشته توییتی در پاسخ به اظهار نظر یکی از اعضای FDD (یکی از نهادهای وابسته به لابی صهیونیستی در آمریکا) که به «سید عباس عراقچی» گفته خوانش دقیقتری از انپیتی داشته باشد، نوشت: حتماً! بیایید خوانش دقیقتری از مفاد انپیتی داشته باشیم:
وی افزود: بند چهارم معاهدهNPT (ماده IV) دارای زبانی گسترده و فراگیر است که «توسعه، تحقیق، تولید و استفاده» از انرژی هستهای برای اهداف صلحآمیز را در بر میگیرد. غنیسازی بخش اساسی فرآیند «تولید» محسوب میشود، چرا که اورانیوم را برای استفاده در راکتور آماده میسازد. نبود هرگونه منع صریح در مورد غنیسازی در متن معاهده، دلیلی بر شمول آن است.
نصری با بیان این که مقدمه معاهده هدف از آن را دسترسی همه کشورهای عضو به «منافع ناشی از کاربردهای صلحآمیز فناوری هستهای» عنوان میکند، گفت: بند دوم ماده IV کشورها را متعهد میسازد که «مبادله گستردهترین تجهیزات و فناوری ممکن» را تسهیل کنند، که منطقی است شامل ظرفیتهای غنیسازی نیز بشود، چرا که برای تولید انرژی هستهای حیاتیاند.
این کارشناس ارشد مسائل بینالملل با تاکید بر این که معاهده NPT میان عدم اشاعه و ترویج فناوری صلحآمیز هستهای تعادل برقرار میکند، تصریح کرد: حذف غنیسازی این تعادل را از بین میبرد، کشورهای غیرهستهای را از یک ابزار اساسی توسعه انرژی محروم میسازد و با اصل عدم تبعیض ماده IV در تعارض قرار میگیرد.
وی ادامه داد: بررسی روند نگارش معاهده نشان میدهد که تصمیمی آگاهانه برای مجاز دانستن فعالیتهای صلحآمیز هستهای تحت نظارت اتخاذ شده، نه ممنوعیت فناوریهای خاص. این مصالحه نشاندهنده تمایل به کنترل خطرات اشاعه از طریق راستیآزمایی است، نه از طریق محدودسازی فناوری.
نصری با بیان بیان این که معاهده NPT میان کشورهای دارای سلاح هستهای (آنهایی که پیش از ۱ ژانویه ۱۹۶۷ سلاح هستهای آزمایش کردهاند) و کشورهای فاقد آن، عمدتاً در حوزه تعهدات مربوط به سلاح تفاوت قائل میشود، گفت :کشورهای هستهای طبق ماده VI متعهد به خلع سلاحاند و کشورهای غیرهستهای طبق ماده II از دستیابی به سلاح منع شدهاند. با این حال، ماده IV به هر دو گروه «بدون تبعیض» حق دسترسی به فناوری صلحآمیز هستهای اعطا میکند.
این کارشناس ارشد مسائل بینالملل با تاکید براین که طبق کنوانسیون وین درباره حقوق معاهدات، تفسیر معاهدات باید با حسن نیت، بر اساس معنای عادی واژگان، در چارچوب متن و با توجه به هدف و موضوع معاهده انجام شود، گفت: بر این مبنا، غنیسازی بخش طبیعی حقوق مندرج در ماده IV است و با متن، زمینه و اهداف دوگانه معاهده NPT مطابقت دارد.
نصری خاطر نشان کرد: ایران با وجود کاهش تعهداتش در چارچوب برجام، همچنان به معاهده NPT پایبند است. اقدامات ایران پاسخی حقوقی به نقض تعهدات سایر طرفها، بهویژه ایالات متحده، در اجرای برجام است و نقض NPT محسوب نمیشود.
وی در همین راستا افزود: معاهده NPT انجام فعالیتهای صلحآمیز هستهای مانند غنیسازی اورانیوم را مجاز میداند، مشروط بر اینکه تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی صورت گیرد؛ نهادی که تأیید کرده مواد هستهای ایران تحت حسابرسی باقی ماندهاند. اقداماتی مانند عبور از سقف غنیسازی، طبق ماده ۳۶ برجام، برگشتپذیر بوده و با هدف اعمال فشار بر سایر طرفها پس از خروج آمریکا و بازگرداندن تحریمها اتخاذ شدهاند. در نتیجه، ایران در حالی که به تعهدات اصلی NPT پایبند است، از مفاد برجام برای پیگیری حقوق خود بهره میبرد.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به ادعاهای روبیو وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه ایران نباید از چرخه غنی سازی برخوردار باشد، در رشته توییتی نوشت: من به طور اصولی از ارائه استدلال در مورد عناصر کلیدی مذاکره از طریق رسانه ها اجتناب میکنم.
وی افزود: ولی آنچه میخواهم بگویم این است که تکرار دروغ واقعیتهای بنیادین را تغییر نمی دهد. ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان موسس معاهده ان پی تی، کاملا حق داشتن چرخه کامل سوخت هسته ای را دارد. علاوه بر این، چندین عضو NPT وجود دارند که اورانیوم را غنیسازی میکنند در حالی که سلاحهای هستهای را هم کاملا رد میکنند. این باشگاه به غیر از ایران شامل چند کشور آسیایی، اروپایی و آمریکای جنوبی نیز می شود.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه از موضع گیری حداکثری و لفاظی های تحریککننده چیزی بجز نابود کردن شانس موفقیت حاصل نمی شود.، افزود : یک توافق معتبر و پایدار در دسترس است. تنها چیزی که لازم است اراده سیاسی قاطع و نگرش منصفانه است.
311311