دو رسانه اسرائیلی در واکنش به گزارش رویترز درباره چارچوب مذاکراتی ایران و آمریکا نوشتند که آمریکا به دنبال توافقی است که در سال 2018 از آن خارج شد.
به گزارش خبرآنلاین، روز جمعه خبرگزاری رویترز در گزارشی با افشای چارچوب مذاکراتی ایران و آمریکا نوشت: ایران و آمریکا در حال بحث درباره پیشنهاداتی در چارچوب اولیهای هستند که هسته اصلی آن، توافق هستهای سال ۲۰۱۵ است و برچیده شدن غنیسازی و بحث درباره برنامه موشکی ایران در آن مطرح نیست. این خبرگزای در گزارش خود اشاره کرد که ایران با کاهش غنی سازی به دنبال رفع تحریم ها است.
در همین رابطه دو رسانه معتبر اسرائیلی به این گزارش واکنش نشان داده و این توافق را برجام 2 تعبیر کردند.
پیش به سوی برجام دوم
وب سایت خبری اسرائیل هیوم در گزارشی با عنوان؛«افشای نخستین جزئیات از مذاکرات ایران و آمریکا/پیش بهسوی برجام دوم؟» نوشت:
مذاکرات هستهای میان ایالات متحده و ایران بر اساس توافقی صورت میگیرد که دونالد ترامپ در دوران ریاستجمهوری پیشین خود از آن خارج شد. گزارشها حاکی است که توافق جدید تفاوت زیادی با نسخه قبلی نخواهد داشت. طبق برنامه مورد بحث، دوره توافق ۲۵ ساله خواهد بود که شامل نظارتهای سختگیرانهتر و بندهای انتقالی گستردهتری میشود. این بندها توانمندی هستهای ایران را محدود میکنند، اما آن را بهطور کامل از بین نمیبرند. همچنین، ایران در ازای لغو تحریمهای گسترده، متعهد میشود میزان ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی خود را کاهش داده، صادر یا مهر و موم کند و نوع و تعداد سانتریفیوژها را محدود کند؛ همه این اقدامات تحت نظارت بیسابقه آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام خواهد شد.
چهار منبع مطلع اعلام کردند که نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، تنها ۲۴ ساعت پیش از اعلام رسمی آمریکا از آغاز این مذاکرات مطلع شده و این در حالی است که تنها چند روز بعد مذاکرات آغاز شدهاند. دنیس راس، مذاکرهکننده سابق دولتهای جمهوریخواه و دموکرات، تأکید کرده که هر توافق جدیدی باید فراتر از نسخه قبلی برود و تغییرات ساختاری دائمی در برنامه هستهای ایران ایجاد کند تا امکان ساخت بمب را عملاً از میان ببرد.
>>> بیشتر بخوانید: رویترز چهارچوب مذاکراتی ایران ـ آمریکا را فاش کرد
پیروزی دیپلماتیک برای دو طرف/ ایده فروش اورانیوم غنیشده به ایالات متحده
روزنامه تایمزآواسرائیل در گزارشی با عنوان؛«برجام دوم با قابلیت اعلام پیروزی برای دو طرف» نوشت:
مذاکرات هستهای میان ایالات متحده و ایران با هدف محدودسازی برنامه هستهای تهران در حال شکلگیری به توافقی مشابه با برجام ۲۰۱۵ هستند؛ توافقی که دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد. بنا به گزارش منابع مطلع، توافق جدید بیشتر اصول و ساختار برجام را حفظ کرده و تنها برخی بندهای آن نظیر مدتزمان (۲۵ سال)، سطح نظارت آژانس انرژی اتمی، و بندهای موسوم به “غروب” را تقویت میکند. ایران متعهد میشود ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی خود را رقیق، صادر یا مهر و موم کند و نوع و تعداد سانتریفیوژهایش را محدود نماید؛ در ازای آن نیز تحریمها کاهش مییابند. همچنین، سقف غنیسازی تا ۳.۶۷ درصد (مطابق برجام) تعیین خواهد شد و تهران احتمالاً بخشی از اورانیوم غنیشده را به روسیه صادر خواهد کرد.
نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، از آغاز این مذاکرات تنها یک روز پیش از اعلام عمومی آن مطلع شده بود و خواهان توقف کامل غنیسازی توسط ایران است، در حالیکه ایران چنین خواستهای را رد کرده و بر حق غنیسازی خود پافشاری دارد. مقامات ایرانی خواهان تضمینهایی هستند که مانع خروج مجدد رئیسجمهور آینده آمریکا از توافق شود. یکی از سناریوهای پیشنهادی شامل حفظ تعداد محدودی سانتریفیوژ (حدود ۵٬۰۰۰ دستگاه) و واردات اورانیوم غنیشده از کشورهای ثالث از جمله روسیه است. در مجموع، این مذاکرات در مسیر شکلگیری برجام ۲ با اصلاحاتی پیش میروند که به هر دو طرف امکان اعلام پیروزی دیپلماتیک را بدهند.
این روزنامه صهیونیستی با استناد به گزارش رویترز نوشت: چهار منبع آگاه به رویترز گفتهاند که چرخش ناگهانی به سمت مذاکرات با ایران در ماه آوریل برای بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، که برای جلب حمایت ترامپ از حملات نظامی به تأسیسات هستهای ایران به واشنگتن پرواز کرده بود، شوکه کننده بود و کمتر از ۲۴ ساعت قبل از یک رویداد مطبوعاتی مشترک در کاخ سفید متوجه شد که مذاکرات آمریکا با ایران ظرف چند روز آینده آغاز میشود.
تنها در عرض سه هفته، آمریکا و ایران سه دور مذاکره با هدف جلوگیری از ساخت سلاح هستهای توسط تهران در ازای کاهش تحریمها برگزار کردهاند. انتظار میرود دور چهارم به زودی در رم برگزار شود. سه مقام ایرانی میگویند، تهران در ازای اعمال محدودیتهایی بر غنیسازی، تضمینهای محکمی را مبنی بر اینکه ترامپ دوباره از توافق هستهای خارج نخواهد شد، درخواست کرده است.
یک منبع ارشد منطقهای نزدیک به تهران میگوید بحث فعلی بر سر ذخایر اورانیوم ایران بر این محور است که آیا ایران «بخشی از آن را – رقیقشده – در داخل کشور نگه میدارد و بخش دیگری را به خارج از کشور، احتمالاً به روسیه، میفرستد.»
به گفته این منبع، ایران حتی ایده فروش اورانیوم غنیشده به ایالات متحده را مطرح کرده است.
ایران در حال حاضر حدود ۱۵۰۰۰ سانتریفیوژ فعال دارد. طبق برجام، به ایران اجازه داده شده بود حدود ۶۰۰۰ سانتریفیوژ فعال داشته باشد.
این مقام ارشد ایرانی میگوید: «اساساً، مذاکرات در حال شکلگیری به یک «برجام ۲» است، با برخی اضافات که به ترامپ اجازه میدهد آن را به عنوان یک پیروزی معرفی کند، در حالی که ایران همچنان میتواند حق غنیسازی خود را حفظ کند.»
به گزارش خبرآنلاین این روزنامه اسرائیلی درباره فروش اورانیوم غنی شده به آمریکا، که به گزارش رویترز استناد کرده است، پیش از این نیز روزنامه نیویورک تایمز پس از پایان جلسه سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا نیز این موضوع را مطرح کرد و نوشت: که ایران و آمریکا در بحث اقتصادی اورانیوم غنی شده رایزنی کرده اند و احتمالا ایران اورانیوم را به آمریکا بفروشد.
>>>> بیشتر بخوانید: گزارش نیویورکتایمز از نتیجه مذاکرات/ پیشنهاد ایران به آمریکا برای راهاندازی پروژه مشترک برای ادارهٔ تأسیسات غنیسازی هستهای
ادعای رویترز کذب محض است
به گزارش خبرآنلاین در همین رابطه محمد حسین رنجبران، مشاور وزیر امور خارجه در این ارتباط در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «از ابتدای مذاکرات تا امروز، چند خبرگزاری و رسانه غربی خصوصا رویترز و نیویورکتایمز اخبار کذبی به نقل از منابع ارشد ایرانی و عمانی منتشر کردهاند که در همان آغاز سخنگوی وزارت امورخارجه این اخبار را تکذیب کرد و به نوعی چشم فتنه در همان روز اول کور شد؛ اما این حرکت همچنان ادامه دارد، بویژه در دو روز گذشته.
وی تصریح کرد: با اطلاع اعلام میکنم خبرهایی که طی این دو روز خبرگزاری رویترز با استناد به منبع آگاه یا مقام ارشد ایرانی در حوزه هستهای منتشر و ادعاهای عجیبی در مورد موضوعات هستهای را مطرح میکند کذب محض و گمراهکننده است.
>>>> بیشتر بخوانید: تکذیب ادعاهای جدید درباره مذاکرات هسته ای ایران و آمریکا
ادعای روبیو: ایران فقط باید بگوید که ما توافق میکنیم دیگر غنیسازی انجام ندهیم
به گزارش خبرآنلاین گزارش رویترز در حالی منتشر می شود که مارکو روبیو وزیرخارجه آمریکا در گفتگو با شبکه فاکس نیوز بار دیگر ادعا کرد: ایرانیها میگویند سلاح هستهای نمیخواهند اما اساسا از ما میخواهند تنها کشور غیرهستهای باشند که اورانیوم غنیسازی میکند. از سوی دیگر، سطح غنیسازی آنها هم با اهداف صلحآمیز متناسب نیست؛ اگر توان غنیسازی ۳.۶۷ درصد را داشته باشید، در مدت چند هفته به غنیسازی ۲۰ درصد، ۶۰ درصد و بعد ۹۰ درصدی که برای سلاح نیاز است دست پیدا میکنید.
روبیو گفت: ایران فقط باید بگوید که ما توافق میکنیم دیگر غنیسازی انجام ندهیم، میخواهیم رآکتور هستهای داشته باشیم چون به انرژی اتمی نیاز داریم و اورانیوم غنی شده را وارد میکنیم. این فرصتی است که از آن استفاده کنند و بهترین فرصت آنها خواهد بود.
وزیر خارجه آمریکا ادعا کرد: رئیس جمهور ترامپ رئیس جمهور صلح است او به دنبال جنگ و درگیری نیست. هیچ کدام از ما خواهان آن نیستیم. آنچه نباید اتفاق بیفتد زندگی در جهانی است که ایران سلاح هستهای داشته باشد.
روبیو در پاسخ به اینکه آیا آمریکا میخواهد از بازرسان آمریکایی برای متوقف کردن غنیسازی در ایران استفاده شود و آیا از نظر او ایران با آن موافقت خواهد کرد، گفت: نمیتوان گفت که بهکل به بازرسان آمریکایی اجازه نمیدهیم. اگر واقعا قصد جلوگیری از یک برنامه هستهای وجود داشته باشد، اگر واقعا، یک سلاح اتمی نمیسازید، پس باید درهای تمام تاسیسات خود را باز کنید.
>>> بیشتر بخوانید: روبیو: ایران نباید غنیسازی کند/ آنها برنامه نظامی مخفی داشتند!
پاسخ عراقچی
در همین حال سیدعباس عراقچی وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به ادعای بی اساس روبیو در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت:
من به طور اصولی از ارائه استدلال در مورد عناصر کلیدی مذاکره از طریق رسانه ها اجتناب میکنم.
ولی آنچه میخواهم بگویم این است که تکرار دروغ واقعیتهای بنیادین را تغییر نمی دهد. ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان موسس معاهده ان پی تی، کاملا حق داشتن چرخه کامل سوخت هسته ای را دارد. علاوه بر این، چندین عضو ان پی تی وجود دارند که اورانیوم را غنیسازی میکنند در حالی که سلاحهای هستهای را هم کاملا رد میکنند. این باشگاه به غیر از ایران شامل چند کشور آسیایی، اروپایی و آمریکای جنوبی نیز می شود.
از موضع گیری حداکثری و لفاظی های تحریککننده چیزی بجز نابود کردن شانس موفقیت حاصل نمی شود.
یک توافق معتبر و پایدار در دسترس است. تنها چیزی که لازم است اراده سیاسی قاطع و نگرش منصفانه است.
>>> بیشتر بخوانید: عراقچی: تکرار دروغ واقعیتهای بنیادین را تغییر نمیدهد/ یک توافق معتبر و پایدار در دسترس است