فرانسه تصمیم گرفت برای سوریه ارتش به راه بیندازد. فکر میکنید اولین داوطلبان چه کسانی بودند؟ بله، علویان.
زینب اسماعیلی: سوریه کشوری با مساحت ۱۸۵ هزار کیلومتر مربع (مساحتی حدود یک نهم ایران) در سال ۱۳۵۰ شمسی، بین ۷ تا ۸ میلیون نفر جمعیت داشت و پایه اقتصاد آن، کشاورزی پنبه بود که سالانه ۴۵۰ تن محصول اعلا میداد که نیمی از آن به غرب صادر می شد.
روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت خام تولید می کرد که بیشتر مصرف داخلی می شد و عایدی صادراتی ناچیزی داشت. علاوه بر همه این ها، سوریه رودخانه فرات را داشت و بنادری نه چندان استراتژیک در ساحلی ۱۶۰ کیلومتری از دریای مدیترانه.
چنین سرمایه ای، می توانست کشوری مانند سوریه را کفایت کند به شرط آن که اسرائیل نبود. وجود عارضه ای به نام اسرائیل، برای سوریه، به معنای تخصیص ۷۰ درصد بودجه کشور به ارتشی با استعداد ۹۰ تا ۱۲۰ هزار نفر بود.
علویان که خانواده اسد از دل آنها سربرآورده، یکی از فرقههای مذهب شیعه هستند که قرنها سرکوب و سختی و طرد اجتماعی را به دوش کشیده است و به نظر می رسد بخشی از آنچه در سوریه رخ داده نتیجه همان سرکوبهاست.
جالب اینجاست که تاریخ سوریه پر است از طرد اجتماعی علویان، سیادت سنیها و دخالت خارجی و استفاده خارجی ها از نزاع فرقه ای داخلی.
هر کجا سنی ها قدرت را در دست داشتند دیگر مذاهب به ویژه علویان مطرود شده و به کوه و بیابان کوچانده شده اند. هر کجا عثمانی و فرانسوی قدرت را در دست گرفته از یکی علیه دیگری استفاده کرده است.