یک جامعه شناس دریافت حق ثبت مهریه را بار اضافی بر دوش جوانان دانست گفت: مهریه باید با توجه به توان مالی مرد تعیین و در زمان عقد پرداخت شود، اما حقوق مالی زن نیز در قانون معین باشد.
به گزارش خبرآنلاین،مهریه و تعیین میزان آن بر مبنای سکه تمام بهار آزادی که در چند دهه اخیر به یک رسم در کشور تبدیل شده، همراه با بالا رفتن سهمگین قیمت سکه تبدیل به یکی از اساسیترین چالشهای پیش روی ازدواج جوانان شده است.
مهر در خبری نوشت:از سویی پسران با وجود هزینههای گزاف تأمین مسکن و مراسم ازدواج، تمکن مالی قبول یا پرداخت مهریههای سنگین را ندارند و از سوی دیگر دختران به دلیل نداشتن پشتوانه مالی نگران آینده ازدواج خود هستند. علاوه بر این خانوادهها نیز به بهانه پشتوانه مالی و بعضاً به خاطر عرف و نگاه اجتماعی از مهریه دخترشان کوتاه نمیآیند.
در این شرایط پذیرش مهریه سنگین در عین عدم توان پرداخت از سوی خانواده پسر موجب میشود که در هنگام طلاق یا درخواست پرداخت مهریه از سوی دختر برای هر دو طرف گرفتاریهای زیادی ایجاد کند. مرد را با دادگاه، زندان و پرداخت اقساط سنگین مواجه کرده تا جایی که برخی با سوءاستفاده از حق طلاق مهریه را نپردازند. از این رو برخی از زنان نیز از دریافت حقوق مالی خود محروم میشوند. هرچند زنانی هم هستند که همین تعهد مهریه را بهانهای برای سودجویی قرار میدهند.
این مسائل موجب شد که چندی پیش اعلام شود که بر اساس طرح اصلاح قانون مهریه، حق ثبت مهریه برای هر تعداد سکه مطرح شود. سخن از مبالغی برای ثبت ازدواج از ۲ میلیون تومان تا ۱ و نیم میلیارد تومان بود. اما اینکه این طرح چه میزان به حل این مسئله کمک میکند و اساساً علت ایجاد این چالش در جامعه چیست همچنان مبهم است.
مهریه تمهیدی برای پشتوانه مالی دختران
علی نوری جامعهشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به چالشهایی که مهریههای سنگین در برابر جوانان قرار میدهد گفت: این مسئله از دهه ۷۰ به بعد مطرح شد. تا دهه ۶۰ همواره مهریه وجود داشت. ولی از دهه ۷۰ به بعد مشکلی به نام مهریه پیدا کردیم زیرا با افزایش تحصیلات و کنش اجتماعی دختران کرده شدن موضوع حقوق مالی آنان مطرح شد و خانوادهها هم پشتیبانی کرد.