در کتابم از بیمیلی کارگران نفت برای پیوستن به صفوف انقلابیان تا چند ماهی مانده به بهمن ۱۳۵۷، روایتهای مستند آوردهام. اما آنگاه که سرانجام این کارگران به میدان آمدند، کارشان سرنوشتساز شد.
به گزارش کاویان گلد به نقل از روزنامه اعتماد، در یک سده اخیر هیچ ماده یا عنصر فیزیکی بیجانی مثل نفت در تاریخ ما این همه نقشآفرینی نکرده و اثر نگذاشته. از این حیث نقش نفت را شاید تنها بتوان با نقش آب در سراسر تاریخ ایران مقایسه کرد. اکتشاف، استخراج و بهرهبرداری و صادرات نفت در صد و اندی سال گذشته، ایران را زیر و رو کرده و دستخوش تغییر و تحولات فراوان ساخته. نفت بدون ذرهای اغراق همه ابعاد زندگی ما را متاثر ساخته و ردپا و رنگ و بویش در همهجای آن محسوس است، از سیاست گرفته تا فرهنگ و اجتماع.
درباره تاثیرات نفت در عالم سیاست بهویژه در برهههایی خاص مثل نهضت ملی کردن صنعت نفت بسیار صحبت شده، اما درباره نقش آن در زندگی اجتماعی و روزمره مردمان عادی کم کار شده است. تورج اتابکی، پژوهشگر ارشد در پژوهشکده تاریخ اجتماعی و استاد کرسی تاریخ اجتماعی خاورمیانه و آسیای مرکزی در دانشگاه لیدن هلند، از معدود پژوهشگران تاریخ در ایران است که به ابعاد اجتماعی تحولات تاریخی توجه دارد و در این زمینه کارهای ارزندهای صورت داده. او که سالهاست به همراه همکاران و دانشجویانش پیرامون نفت کار میکند، به تازگی کتاب Toiling for Oil: A Social History of Petroleum in Iran را نوشته که انتشارات دانشگاه کمبریج آن را منتشر کرده است. ترجمه فارسی این کتاب با هماهنگی مولف با عنوان «رنج نفت: تاریخ اجتماعی نفت در ایران» به علی معظمی سپرده شده و در دست انتشار است.