تالاب بینالمللی گاوخونی که مهمترین تالاب در فلات مرکزی ایران است، این روزها به حوضچهای فقیر و تهی از آب بدل شده و داغی بر دل دوستداران محیط زیست گذاشته است.
به گزارش خبرآنلاین،امروز ۱۴ بهمن مصادف با ۲ فوریه، روزجهانی تالابها است. هدف از نامگذاری این روز افزایش آگاهی جهانی در مورد نقش حیاتی تالابها برای مردم جهان است. تالاب گاوخونی اصفهان، مهمترین تالاب در فلات مرکزی ایران است که تا دو دهه پیش از منبع اصلی و دائمی خود یعنی رودخانه زایندهرود تأمین میشد. البته سیلابها و زیرحوضههای فصلی و موقت دیگری نیز در تغذیه این تالاب نقش داشتهاند، اما سهم آنها کمتر از ۱۰ درصد بوده است. این تالاب در جنوب شرقی استان اصفهان در شرق شهرستان ورزنه واقع شده است.
ایسنا در خبری نوشت:تالاب گاوخونی در سال ۱۳۵۴در فهرست تالابهای بینالمللی کنوانسیون رامسر قرار گرفت و از این منظر رسیدگی دائمی به شرایط آن اهمیت جهانی دارد، اما تصاویر ماهوارهای از اوایل دهه ۸۰ روند کم آبی این تالاب اکولوژیک را نمایان میکند.
این تالاب که تا دو دهه پیش، از رودخانه زایندهرود تأمین میشد، حالا مانند مادرش زایندهرود خشک و بیجان در جنوب شرقی استان اصفهان چشم به راه تدبیری از جانب مدیران و متولیان نشسته است. این درحالی است که منصور شیشهفروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان از روند خشکی ۹۹ تا ۱۰۰ درصدی این تالاب خبر داده است.
شینا انصاری، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست، پنجشنبه ۱۱ بهمن در سفر یکروزه خود به استان اصفهان در آیین بزرگداشت روز جهانی تالابها گفت: «مشکلات اصلی امروز استان اصفهان، نتیجه توسعههای ناپایدار در سالهای گذشته است.» او تاکید کرد: «واگذاریهای بیرویه و توسعههای نامناسب باعث شده است که برداشت بیرویه از منابع آب صورت گیرد. ظاهرا تصور میکردیم که منابع آب نامحدود هستند و میتوانیم هر چقدر خواستیم از آنها استفاده کنیم.»
حالا این تصور اشتباه گذشتگان، تالاب گاو خونی که مهمترین تالاب در فلات مرکزی ایران است را تبدیل به حوضچهای فقیر و ناتوان از آب کرده و داغی بر دل اصفهان و تمامی دوستداران محیط زیست گذاشته است.