بهرام قدیمی مدیری که همه چهرههای ورزش با او خاطره دارند مهمان کافه خبر بود.
مرتضی رضایی، سپهر ستاری: او را جعبه سیاه ورزش ایران می دانند. مدیر دیرپایی که در طول ۳ دهه اخیر تقریبا تمامی اهالی ورزش از ورزشکار گرفته تا رئیس فدراسیون و مدیر و وزیر وامدار او بوده اند و با اعتبار و کمک او دروازه های دانشگاه ها را دوره کرده اند.
قدیمی سالیان سال در دانشگاه کمک کرده تا ورزش از منظر سواد و کیفیت پیشرفت کند و صاحب اعتبار شود. در این میان همین جایگاه سبب شده او تقریبا در تمامی ورزش ها صاحب تخصص و دانش شود. رفت و آمد و چهره های ورزشی مختلف به دفترش سبب شده تا او در همه رشته ها صاحب نظر باشد. همین رفت و آمد او را بدل به مخزن الاسرار ورزش ایران کرده؛ مدیری که همه چهره های ورزش با او خاطره دارند و او از آنها خاطراتی ناب و جذاب دارد. مردی که حالا در قامت رئیس فدراسیون هاکی برای این رشته تلاش می کند اما در ورزش صاحب جایگاه رفیعی هست که او را متمایز از همه کرده. مردی که در خبرآنلاین بخشی از دفتر خاطرات ریز و درشتش از ورزش را برای ما ورق زد.
صحبت را از هاکی شروع کنیم که تیم ملی اخیرا در کرواسی مسابقه داشت. کمی در این خصوص این رقابتها بگویید.
هوش مصنوعی وارد هاکی هم شده و روی آنالیزها تاثیر دارد و فکر کنم حتی یک جسد را هم آنالیز میکند. فناوری اطلاعات اکنون حرف اول را میزند. اروپا از آسیا و آمریکا جلو افتاده و ما در کرواسی فکر میکردیم چون در آسیا قهرمان بودیم، انجا هم روی سکو میرویم ولی نمیدانستیم در این ۲ سال جهش فناوری اطلاعاتی ایجاد شده است. همان لحظه آنالیز میکنند و باید برای این یک فکر اساسی کنیم.
یعنی شما به هوش مصنوعی باختید؟
بله. خب آسیا نسبت به اروپا عقب است. آرژانتین را که دوره قبل باخته بودیم، این دوره بردیم.
بازی با آلمان هم خوب بودید!
دوره قبل که کرونا بود آلمان و لهستان شرکت نکردند و ارزیابی دقیقی صورت نگرفته بود و باید بدنمان به اروپاییها بخورد و دعوتنامههای آنها را بپذیریم. الان از روسیه، بلاروس و لهستان برای مسابقه آمده و از مالزی هم آمده ولی آسیا به جای خودش، ما باید اروپایی شویم. یک سرمربی خارجی هم میخواهیم از اروپا بیاوریم.
مذاکرهای هم کردهاید؟ از کدام کشور میآورید؟
امور بینالملل در حال پیگیری است. در اروپا هم جام باشگاههای اروپا دارند و هم جام ملتهای اروپا و هاکی داخل سالن هم فعال است. در ایران چون هاکی داخل سالن المپیکی نیست، بها نمیدهند. بیشتر روی هاکی چمنی تمرکز دارند و ما هم برای مسابقات آسیایی ازبکستان که ۲۸ اردیبهشت برگزار میشود، خودمان را آماده میکنیم. امروز اردوی زنان با حضور ۵۰ ورزشکار اغاز شده. اردوی مردان هم هست و در سمنان اردو داریم. ما هم مثل والیبال با مشکل تعدد رشته و ردههای سنی مواجه هستیم. هاکی چمنی و داخل سالن در ردههای مختلف داریم. زمانی که من در دانشگاه آزاد بودم هم هاکی جزو رشتههای اصلی ما نبود و ۷۳ تا تیم داشتیم. هاکی از اول مظلوم بود و هنوز یادشان هست که آن زمان ۵ میلیون تومان به آنها دادیم. هاکی هم فقط داخل سالن آقایان بود که ۲۰۰-۳۰۰ ورزشکار داشت ولی ما هاکی زنان را هم راه انداختیم و هاکی روی چمن هم داریم که قبلا تعطیل بود. شمشیربازی و بوکس زنان هم تعطیل بود و اوجگیری دوبارهاش زمان میبرد.
الان یک سرمربی خارجی برای فدراسیون چقدر هزینه دارد؟
سرمربی آمریکایی را گول زدیم و آوردیم و هزینه زیادی نداشت. امسال هم آنجا سرمربی آمریکا بود و تایلند که قهرمان آسیاست را شکست داد. مربی خوبی است و باید دوباره از او استفاده کنیم.
چرا از ایران رفت؟
مسابقات آسیایی تمام شد و تایلند تنها سهمیه آسیا را گرفت. ما نتوانستیم سهمیه را بگیریم و همزمان با ایران سرمربی آمریکا هم بود. او را برای زنان مدنظر داریم ولی باید از اروپا و کشورهایی مثل آلمان، اتریش، لهستان و بلژیک مربی بیاوریم.
میخواهم کمی به عقب برگردم؛ برای خیلیها سوال است بهرام قدیمی چگونه وارد رشته هاکی شد؟
من در دانشگاه آزاد هم از یک اتاق کوچک شروع کردم و همه جای ایران فضای ورزشی ایجاد شد. رشتههای متعدد تربیتبدنی با گرایشهای مختلف آوردیم. روانشناسی ورزشی، تغذیه ورزشی، فیزیولوژی ورزشی را آوردیم. مدیریت ورزشی را هم آوردیم.
این همان رشتهای است که گفتید دزدی آن را به ایران آوردید؟
نه آن مهندسی ورزش بود. یک کنگره بینالمللی گذاشتیم و آقای دکتر جاسبی دید خیلی خوب است و رشته جدیدی بود. سرفصلهای آن را از استرالیا گرفتیم. در جلسات به حرف ما بها نمیدادند و وقتی دیدیم دکتر جاسبی رشته مهندسی ورزش را پسندیده، به دکتر اقبالی گفتیم به دفترچه اضافه کنیم. دکتر جاسبی پرسید اساتیدش را دارید؟ دید استاد هست. معمولا ۲ دفترچه میآمد که یکی را به وزارت علوم میدادیم و دیگری را خود دانشگاه آزاد چاپ میکرد. در دفترچهای که وزارت علوم داشت، این رشته نبود ولی خودمان ۳۰۰ نفر پذیرش کردیم و استقبال شد و تا دکتری رفته است. امیرکبیر و چند دانشگاه دولتی هم این رشته را آوردهاند و مجبور شدند سرفصلها را بپذیرند. خیلی طول کشید ولی رشته راه افتاد. جامعهشناسی ورزشی هم همینطوری است و اکثر روسای فدراسیون دانشجوی ما هستند. سرفصل ارشد آن را هم از کانادا آوردیم و خودم این سرفصلها را جمع کردم و یک بازبینی کردیم و همه دانشجوها گفتند ارشد هست، دکتری کو؟ سرفصل دکتری را خودم نوشتم ولی اگر میگفتم از خودم است، قبول نمیکردند و گفتم از کانادا آوردم! البته دروغ نگفتم و سرفصلهای ارشد از کانادا بود و رشته خیلی خواهان داشت. بعد دیدیم دکتری هیچ جایی نیست و سرفصلها را بردیم و وزارت علوم هم همکاری کرد.
در نهایت چه شد که رئیس فدراسیون هاکی شدید؟
من مدیر گروه علوم اجتماعی و جامعهشناسی مقطع ارشد و دکتری علوم و تحقیقات بودم. دکتر صالحیامیری هم در گروه ما تاریخ معاصر ایران را تدریس میکرد و به من گفت هاکی و هندبال و وزنهبرداری برای شما خوب است. من با بهرام شفیع سالها دوست بودم و وقتی وارد شدم دیدم میدان اقتصادی هاکی ضعیف است و مثلا آپارتمانش را میفروخت و تیمها را اعزام میکرد. ما هم دیگر گرفتارش شدیم ولی خوب است و گسترش دادیم. فرقی که با دانشگاه دارد این است که دانشگاه یک میز و صندلی و ارتقای عملکرد علم و دانش است ولی در ورزش مناسبات اقتصادی مهم است. اسپانسر که میآمد، قبل از اینکه با ما صحبت کند، دفتر را میدید. میدان دانشگاه و ورزش تفاوت دارد. الان دفتر را عوض کردیم و بهتر شده است. انگار عقلشان به چشمشان است و باید حتما تجملات باشد! شاگردانم کمک کردند دفتنر بازسازی شد. دکتر اسدی، دبیرکل فدراسیون به من پیام داد در سایت اتومبیلرانی گفتند شما زمین را ۱۴۰۰ گرفتید و باید ۱۴۰۰ استادیوم بینالمللی را افتتاح کنید که در اختیار ما قرار ندادند. به دکتر دنیامالی که خودش عمرانی است گفتیم و ما را از محدودیت بیرون آورد. جلوی کار ما را هم میگرفتند ولی مهرماه تلفن زد و به نوعی شرکت توسعه و تجهیز را دور زدیم. پاسخ اتومبیلرانی را دادیم که گفتند ۱۴۰۰ گرفتید و باید ۱۴۰۰ افتتاح کنید. ما سال ۱۴۰۳ تحویل گرفتیم و میخواهیم افتتاح کنیم. منتهی مشکل این بود ما را راه نمیدادند. ما نقشه هم داده بودیم ولی تجهیز میگفت شما جزو ۱۰ فدراسیون برتر نیستید و باید نقشه بدهید و داستان داشتیم. به جای اینکه ما را توانمند کنند، ما را محدود میکردند. در نهایت با یک تلفنی به نصیبی، مدیر ورزشگاه آزادی حل شد!
کلا نظر شما درباره شرکت توسعه و تجهیز چیست؟
باید به ما کمک کنند. فدراسیونها بخش عمرانی ندارند ولی خود شرکت توسعه مانع ایجاد میکرد. البته نفر جدیدی که آمده خودش اهل فن است و این رشته را خوانده. با ما همراه است و یک برگه نوشتیم که ما با هزینه خودمان بازسازی را انجام دهیم و با همان یک هفتهای مشکل حل شد. الان هم آرزوی من افتتاح زمین چمن بینالمللی است. منتظر رئیس فدراسیون جهانی هستیم که برای افتتاح به ایران بیاید. من چون رئیس هاکی داخل سالن آسیا هم هستم، اولین دوره جام باشگاههای آسیا را هم شهریور در ایران برگزار خواهیم کرد.