هفتمین نشست از سلسله نشستهای فصل پروانگی با عنوان «ارزیابی ابعاد حرکت ملی بر اساس شاخصنگاری قانون اساسی»، با حضور سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی در خانه اندیشهورزان برگزار شد. او در این نشست که با محوریت تحلیل ابعاد گوناگون حرکت ملی در راستای تحقق مردمسالاری اسلامی و تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی برگزار شد گفت: «تاریخ ایران نشان داده است که در دورههای مختلف که جامعه طبقاتی قدرتمند داشتیم، مردم به دلیل عدم احساس تعلق به نظام، از استقلال و آزادی خود دست کشیدهاند.»
تحقق اهداف انقلاب در گام دوم، در گرو بازگشت به اصول بنیادین قانون اساسی
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، به نقل از روابط عمومی خانه اندیشه ورزان، دکتر سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی، بر اهمیت بازخوانی دقیق و چندوجهی آرمانهای انقلاب اسلامی تأکید کرد و گفت دستیابی به اهداف انقلاب در مرحله نوین نیازمند توجه به اصول بنیادین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است.
او با اشاره به مفهوم انحصار، هشدار داد که تمرکز قدرت در هیچیک از عرصههای سیاسی، اجتماعی و حتی فرهنگی نمیتواند در راستای تحقق مردمسالاری اسلامی باشد و افزود: «نباید شرایطی ایجاد کنیم که فقط صدای گروههای خاص شنیده شود. آزادی بیان باید با توجه به اصول قانون اساسی حفظ شود و هیچ فردی پیش از صدور رأی قطعی دادگاه صالح، مجرم تلقی نمیشود.»
او در ادامه به «اهمیت اصل تفکیک قدرت و جلوگیری از انحصار در عرصههای مختلف کشور» اشاره کرد و بر لزوم توجه به «پراکندگی قدرت در راستای تقویت دموکراسی» تأکید کرد. «این اصل باید در تمام سطوح، از جمله آزادیهای مدنی و سیاسی، مورد توجه قرار گیرد.»
استقلال، یک فرآیند مشارکتی است؛ مردم باید محور آن باشند
در ادامه نشست، قاضیزاده هاشمی به تبیین اهمیت استقلال در سه حوزه سیاسی، علمی و اقتصادی بر اساس مفاد قانون اساسی پرداخت. وی این سه حوزه را اجزای جداییناپذیر از یکدیگر دانست و گفت: «استقلال سیاسی پایدار بدون اتکا به توانمندیهای علمی و بنمایههای اقتصادی ممکن نیست. استقلال، یک شعار نیست، بلکه یک فرآیند مشارکتی است و مردم باید در آن نقش اصلی را ایفا کنند.»
او افزود: «با وجود اهمیت استقلال، باید توجه ویژهای به معیشت مردم داشته باشیم. مردم موتور محرک استقلال کشور هستند و برای تداوم این استقلال، باید به رفاه و معیشت آنها توجه کنیم.» قاضیزاده هاشمی با بیان اینکه «نباید استقلال کشور را به بهانه آزادی یا مصلحتهای مقطعی قربانی کرد» گفت: «روابط اقتصادی بینالمللی باید بر اساس منافع ملی کشور باشد و تعامل با کشورهای دیگر ضروری است، اما اگر این تعاملات به سلطه و نفوذ بیگانگان در ساختارهای اقتصادی و سیاسی کشور منتهی شود، این مسئله مطابق با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران پذیرفته نیست.»
بیعدالتی، تهدیدی برای آرمانها؛ نظامهای طبقاتی احساس تعلق مردم را میزداید
در بخش بعدی این نشست، قاضیزاده هاشمی به تحلیل آرمان عدالت پرداخت و آن را «شالوده تمام اهداف قانون اساسی» دانست. او در خصوص تحقق عدالت در جامعه افزود: «عدالت زیربنای تحقق جامعه الگو است. اگر عدالت در سطوح مختلف جامعه به ویژه در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برقرار نباشد، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که مردم آرمانهای انقلاب اسلامی را درک کنند.»
او همچنین با هشدار نسبت به ادامه بیعدالتیها گفت: «اگر جامعه به دلیل بیعدالتی دچار فرسایش شود، مردم از آرمانهای انقلاب فاصله خواهند گرفت. تاریخ ایران نشان داده است که در دورههای مختلف که جامعه طبقاتی قدرتمند داشتیم، مردم به دلیل عدم احساس تعلق به نظام، از استقلال و آزادی خود دست کشیدهاند.»
رقابت نابرابر در کنکور: چرا موفقیت نصیب دهک بالایی میشود؟
وی تأمین نیازهای اولیه برای همگان، رفع احساس تبعیض و بیعدالتی، و فراهم کردن فرصتهای برابر برای رشد و پیشرفت عمومی را سه سطح اساسی تحقق عدالت برشمرد و افزود: «کنکور بهظاهر ابزاری عادلانه برای سنجش توانمندیها است، اما در عمل با مشکلاتی مانند نابرابری فرصتهای آموزشی، بازار سوداگرانه کلاسهای خصوصی و دسترسی نابرابر به منابع مواجه است. این مشکلات موجب میشود که نتیجه کنکور در نهایت برای بخش کوچکی از جامعه، به ویژه ده درصد بالای جامعه، موفقیتآمیز باشد.»
تحول و گام دوم انقلاب؛ نشانهای از ناکامی یا ضرورت تکامل؟
قاضیزاده هاشمی در پایان این نشست بر «لزوم آسیبشناسی واقعبینانه و منطقی» تأکید و با اشاره به ضرورت نقد منصفانه از عملکرد انقلاب اسلامی، اظهار کرد: «اگر انقلاب اسلامی کاملاً موفق بود، نیازی به طرح بحث تحول و گام دوم انقلاب نبود. از سوی دیگر، نادیده گرفتن دستاوردهای موجود نیز با انصاف و حقیقتجویی مغایرت دارد.»
او هدف از این تحلیلها را شناسایی نقاط ضعف و قوت موجود و ارائه راهکارهای عملی برای عبور از چالشها و تحقق کامل آرمانهای انقلاب اسلامی عنوان کرد و گفت: «این آسیبشناسی نه برای توجیه وضع موجود، بلکه برای شناسایی واقعبینانه مشکلات و ارائه راهحلهای عملی جهت تحقق بهتر اهداف انقلاب است.»
216216