فتح اورشلیم به دست ایرانیان چه تبعاتی داشت؟

در ابعادی گسترده‌تر، تعدادی از تاریخ‌دانان فتح فلسطین بیزانسی به دست ایرانیان را یکی از اساسی‌ترین حوادث مجموعه تغییرات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و مذهبی عظیم خاور نزدیک دانسته‌اند که در قرن هفتم آغاز شد؛ تغییراتی که با فتح فلسطین به دست ایرانیان شروع و نشانۀ پایان عهد باستان در نظر گرفته می‌شود.

فتح اورشلیم به دست ایرانیان چه تبعاتی داشت؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از ایبنا، جنگ ایران ساسانی و روم شرقی/ ‏بیزانس در فاصله سال‌های ۶۰۳ تا ۶۲۸ میلادی نه‌تنها آخرین جنگ بین این دو قدرت بزرگ، بلکه آخرین جنگ بزرگ دنیای باستان بود. این جنگ تلخ و طولانی که در چند جبهه جداگانه جریان داشت، منجر به تحولات سیاسی، اجتماعی و دینی مهمی شد که تا پایان قرن هفتم میلادی چهره دنیای شرق مدیترانه و خاور نزدیک را برای همیشه دگرگون کرد. جدا از جنبه‌های سیاسی و نظامی این جنگ و عواقب آن، ابعاد مذهبی و فرهنگی آن نیز اخیرا کانون بازبینی‌های متعدد بوده است. این بازنگری‌های مداوم دریچه‌های جدیدی را برای شناخت بُعد مذهبی جنگ که در نتیجه فتح بیت‌المقدس (اورشلیم) و فلسطین در سال ۶۱۴ میلادی به دست نیروهای ساسانی سیمایی جدید یافت و تقویت شد، گشوده است.

این پیش‌درآمد مقدمه‌ای است بر ورود به بحث اصلی در کتاب «مدافعان و دشمنان صلیب راستین؛ فتح اورشلیم به دست ساسانیان و ایدئولوژی جنگ ضدپارسی بیزانس» با نام اصلی « Defenders and Enemies of the True Cross: The Sasanian Conquest of Jerusalem in ۶۱۴ and Byzantine Ideology of Anti-Persian Warfare» تألیف یوری استویانف (Yuri Stoyanov)، استاد دانشکده زبان‌ها، فرهنگ‌ها و زبان‌شناسی و بخش خاورمیانه و نزدیک مدرسه مطالعات شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن (SOAS) با ترجمه سارا مشایخ که از سوی انتشارات حکمت سینا به زیور طبع آراسته شده است و آن‌چه خواندید فرازی از مقدمه مؤلف بر ترجمه فارسی این کتاب بود.

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *