مدیرکل میراثفرهنگی خوزستان در بازدید از گورستان شیرهای سنگی شهسوار ایذه بر ضرورت معرفی بهتر این اثر منحصربفرد به عنوان جاذبه گردشگری تأکید کرد. این محوطه تاریخی که در سال ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملی ثبت شده، گامهای بلندی به سوی ثبت جهانی برمیدارد.
خبرآنلاین خوزستان – محمد جوروند، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خوزستان، به همراه مهدی فرجی، مدیر پایگاه میراثفرهنگی آیاپیر و اعضای انجمن دوستداران میراثفرهنگی “تاریشا”، از گورستان شیرهای سنگی شهسوار ایذه بازدید کردند.
در این بازدید میدانی که روز گذشته انجام شد، جوروند با اشاره به اهمیت تاریخی و فرهنگی شیرهای سنگی بختیاری، اظهار داشت: “این سنگقبرها روایتگر بخش مهمی از تاریخ و فرهنگ ساکنان این منطقه هستند. ایذه در دوران پیش و پس از اسلام همواره از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است.”
مدیرکل میراثفرهنگی خوزستان در ادامه با تشریح ویژگیهای منحصربفرد شیرهای سنگی، توضیح داد: “بختیاریها و به طور کلی لرها، شیرسنگی یا ‘بردشیر’ را که نماد شجاعت، دلاوری و مهارتهایی مانند تیراندازی و شکار است، بر قبور بزرگان و نامآوران ایلی خود قرار میدادند. این سنت نشاندهنده تلفیق هنر و باورهای مردمان این دیار است.”
جوروند با اشاره به ارزشهای هنری این آثار افزود: “ایرانیان مسلمان با قرار دادن سنگ مزار بر قبور، علاوه بر ثبت نام و تاریخ وفات متوفی، مفاهیم و باورهای خود را به شکل نمادین بیان میکردند. این شیرهای سنگی نمونههای بینظیری از هنر سنگتراشی و باورهای آیینی منطقه هستند.”
وی در بخش دیگری از سخنان خود به نقش مردم محلی در حفظ این میراث اشاره کرد و گفت: “انجمنهای میراثفرهنگی، جوامع محلی، فعالان گردشگری و مردم فرهنگدوست ایذه به خوبی میدانند چه گنجینه ارزشمندی از گذشتگان به آنها سپرده شده است. این آگاهی و مشارکت عمومی، مسیر ثبت جهانی این اثر را هموارتر میکند.”
مدیرکل میراثفرهنگی خوزستان در پایان با ابراز امیدواری از ثبت جهانی این اثر در آینده نزدیک، خاطرنشان کرد: “گورستان شیرهای سنگی شهسوار ایذه با شماره ۲۵۹۶ در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و اکنون با تلاشهای انجام شده، در مسیر ثبت جهانی قرار دارد.”
این محوطه تاریخی که از جاذبههای منحصربفرد استان خوزستان محسوب میشود، همه ساله میزبان شمار زیادی از گردشگران داخلی و خارجی است. شیرهای سنگی ایذه به عنوان شاهکارهای هنر سنگتراشی و نمادهای فرهنگی بختیاریها، از مهمترین آثار تاریخی منطقه به شمار میروند.