کتاب «اطلس معماریهایی که هرگز ساخته نشد» به تازگی منتشر شده و برخی از حیرتانگیزترین شگفتیهای معماری را که هرگز ساخته نشدهاند، معرفی کرده است.
غزال زیاری: کتاب اطلس آثار معماری ساختهنشده (Atlas of Never Built Architecture) کتاب متفاوت و جذابی است که طرحهای شکستخورده در دنیای معماری را معرفی میکند.
نویسنده کتاب به ما یادآور میشود که واقعیت فعلی دنیای ما میتوانست بهمراتب متفاوت از این باشد. او به فاکتورهای متعددی، از مسائل مالی و سیاسی گرفته تا کشمکشهای داخلی، فریبکاری و بدشانسی که میتوانند در دنیای معماری تأثیرگذار باشند اشاره کرده است.
در ادامه این ایده مطرح میشود که ایدهها حتی زمانی که ساختمانها میمیرند، نمیمیرند و در ادامه فهرستی از معماران و طراحان بااستعداد معرفیشده است. اما ایده اصلی این کتاب معرفی ساختمانهای حیرتانگیزی است که هرگز ساخته نشدهاند:
Hyperboloid در نیویورک – اثر: I.M. Pei سال (۱۹۵۴)
در دهه ۱۹۵۰، رابرت یانگ، رئیس جدید راهآهن مرکزی نیویورک، به دنبال راهکارهایی برای توسعه زمین ترمینال گراند سنترال بود. او معتقد بود که راهاندازی راهآهن سالانه ضرری ۲۴ میلیون دلاری را به همراه دارد.
در همین راستا یانگ معماری به نام I.M. Pei آشنا شد و این معمار توانا، طرح Hyperboloid را به او پیشنهاد کرد: یک برج اداری با ارتفاع ۴۵۵ متر و ۱۰۸ طبقه که با هزینهای در حدود ۱۰۰ میلیون دلار، بلندترین و پرهزینهترین سازه جهان در آن دوره بود که ۶۰ متر از ساختمان امپایر استیت بلندتر بود.
شکل ساعت شنی و قاب دیاگرید طراحیشده برای این سازه، نیروهای باد را بهشدت کاهش میداد و درنتیجه پروسه ساخت به فولاد ساختاری بسیار کمتری نیاز داشت.
با کاهش شدید سود راهآهن، تحقیقات سنا درباره افول این صنعت افزایش یافت و یانگ درنهایت در ژانویه ۱۹۵۸ خودکشی کرد تا امیدها برای ساخت این سازه متوقف شود.
Finance Place در نیویورک – اثر: هنری کاب (۱۹۶۳)
در سال ۱۹۶۱ بود که زکندورف برج خواننده هنرهای زیبا (۱۹۰۸) را که برای مدت کوتاهی بلندترین ساختمان جهان بود، تصاحب کرد. او قصد داشت تا بورس نیویورک را که دیگر ساختمانش در والاستریت برایش کوچکشده بود را به برج جایگزینی در سایت سینگر منتقل کند.
“مانور والاستریت” نامی بود که او برای پروژه جدید انتخاب کرده بود؛ برجی ۴۵ طبقه اثر هنری کاب که در شمال والاستریت واقعشده بود. کاب، معمار این بنا که یکی از اعضای شرکت I.M. Pei بود، برای محقق کردن خواسته او، سازه فولادی کششی مبتکرانهای طراحی کرد که در آن، طبقات از خرپاهای پشتبام آویزان بودند و همین باعث میشد تا این سازه عظیم تجاری، کاملاً عاری از ستون ساخته شود.
زکندورف مدعی بود که در ساخت این سازه، از حمایت بورس برخوردار است، اما رؤیای او هرگز محقق نشد. کمی بعد او با اعلام ناکامی، این پروژه را به US Steel فروخت و آنها در سال ۱۹۷۳ برج فولاد US SOM را افتتاح کردند و ۳۸ سال بعد به کانون جنبش Occupy Wall Street مبدل شد.