جشن مهرگان آغاز سال هخامنشی بوده است. در دورۀ هخامنشی بین این دو جشن مهم، نوروز و مهرگان، که هرکدام آغاز یک نیمۀ سال بودند، مهرگان اهمیت بیشتری داشت؛ اما بعدها در دورۀ اشکانیان و ساسانیان و تا امروز، نوروز جایگاه مهمتری پیدا کرده است.
پرستو اصیلی: پنجشنبه، ۲۹ آذرماه ۱۴۰۳، خانۀ «گفتارها» در کلابهاوس، به مدیریت مجید تفرشی (تاریخنگار و سندپژوه) به مناسبت فرا رسیدن شب چله (شب یلدا) میزبان محمدعلی عزتزاده، پژوهشگر تاریخ ایران، زهرا افصح، روایتگر و قصهگو، و بابک افرا، خواننده و آهنگساز بود. عنوان نشست این هفتۀ خانۀ گفتارها «ریشههای تاریخی شب چله» و سخنران آن، محمدعلی عزتزاده بود. در بین سخنان عزتزاده، زهرا افصح براساس متون کلاسیک پارسی قصهخوانی، و بابک افرا نیز تصنیفهایی به مناسبت شب یلدا، به طور زنده اجرا کرد.
تفرشی سخن را اینطور آغاز کرد: «کشور ما در یکی از حساسترین فرازهای تاریخی قرار دارد و با این حال برنامههای فرهنگی، تاریخی، ادبی و سیاسی ما همچنان برقرار و لازم به تکریم، توجه و استمرار هستند.»
عزتزاده دربارۀ آیین ملی شب چله یا شب یلدا در سه بخش سخن گفت: بخش نخست، شب چله (یا همان شب یلدا) در گاهشماری و اندیشۀ ایرانی، بخش دوم ریشههای اساطیری و تاریخی و سیر مفهومی جشن شب چله و بخش سوم، جایگاه کنونی فرهنگی و نقش هویتی شب چله.