دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق میگوید: قاعدتا با توجه به اینکه اقتصاد ما به اقتصاد بینالملل نیاز دارد و وابسته است، حتما اگر مذاکرات به یک توافق منصفانهای برسد، میتواند گشایشهای زیادی در اقتصاد ایران ایجاد کند و خود مذاکره و توافقهای اولیه میتواند بر رشد اقتصادی کشور و قیمت ارز و تورم اثر بگذارد.
مریم فکری: مذاکره هسته ای ایران بار دیگر به صدر خبرها بازگشته است. مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، در گفتوگویی با شبکه آمریکایی انبیسی، آمادگی کشور برای گفتوگوهای شرافتمندانه و برابر را اعلام کرد. او در پاسخ به احتمال مذاکره با دونالد ترامپ، گفت: مشکل ما گفتوگو نیست، بلکه تعهداتی است که از مذاکره ناشی میشود. ما به تعهدات خود پایبند بودهایم، اما طرف مقابل نبود.
پزشکیان همچنین تکید کرد ایران به دنبال جنگ نیست، اما در برابر هرگونه تهدید واکنش نشان خواهد داد. او ابراز امیدواری کرد که بازگشت احتمالی ترامپ به قدرت، به صلح در منطقه منجر شود، نه به خونریزی.
در این میان، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در اظهاراتی جداگانه تاکید کرد که ایران تا زمانی که آمریکا به برجام بازنگردد، مذاکره مستقیمی نخواهد داشت. او گفت: ما مذاکراتی سازنده با سه کشور اروپایی داشتهایم و به دنبال راهحلی دیپلماتیک هستیم. اما سیاست ما با آمریکا همچنان مشروط به بازگشت آنها به توافق هستهای است.
اهمیت رابطه با دنیا
در این شرایط کارشناسان و اقتصاددان و البته فعالان اقتصادی اعتقاد دارند در صورتی که مذاکرات انجام شود، ما اثر آن را به طور قطع روی اقتصاد خواهیم دید. علی شریعتی، در گفتوگو با خبرآنلاین عنوان کرد که مذاکره حتما اثر فوری روی نرخ ارز خواهد داشت.
سید حمید حسینی، فعال اقتصادی و دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در گفتوگو با کاویان گلد درباره تاثیر مذاکرات روی اقتصاد ایران میگوید: در کشور تلاش شده که از نظر فرهنگی و امنیتی، حداقل روابط را با خارج داشته باشیم، ولی در زمینه اقتصاد، علم و تکنولوژی به نوعی وابسته به خارج هستیم و روابط بینالملل بسیار برای ما مهم است.
وی میافزاید: ما یک کشور نفتی هستیم و مهمترین منبع تامینکننده بودجه، درآمدهای نفتی است. از طرف دیگر، عمده صادرات غیرنفتی، محصولات پتروشیمی، فرآوردههای نفتی و فولاد هست که باید روانه بازارهای جانبی شود. بر همین اساس، روابط بینالملل و ارتباط با همسایگان و اقتصاد جهانی بسیار برای ما اهمیت دارد. از این منظر، باید به این مذاکرات نگاه کرد و اثر آن را بر اقتصاد ایران بررسی کرد.
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق تصریح میکند: ما در دوره قبل، شرط شروع مذاکرات را بازگشت آمریکا به برجام اعلام کرده بودیم. این اتفاق نیفتاد و ما چند سالی هست که بعد از مذاکرات برجامی که در سال ۹۵ به توافق رسید، دیگر با آمریکا مذاکرهای نداشتیم و آمریکا در سال ۹۷ از برجام خارج شد.
حسینی ادامه میدهد: مذاکرات ما به طور عمده با اروپاییها بود که آن هم به خاطر اشرافی که آمریکا بر اقتصاد جهانی داشت، عملا تلاشهایی که اروپا جهت راهاندازی اینستکس انجام داد، بیاثر شد و نشان داد که حتی شرکتهای اروپایی هم سیاستهای آمریکا برایشان اهمیت بیشتری دارد. یعنی آمریکاست که بر تولید ناخالص داخلی دنیا تسلط دارد.
وی عنوان میکند: عمده شرکتهای بزرگ حتی چینی، روسی و اروپایی از ترس تحریمهای ترامپ حاضر نیستند با ما مراوده داشته باشند و با ما همکاری کنند و یا انتقال تکنولوژی داشته باشند و حتی در ایران سرمایهگذاری کنند.