سینمای نوستالژیک: تجارت میلیاردی یا هنری گمشده؟

ایده بازگشت به نوستالژی در دهه‌های اخیر تبدیل به یکی از ابزارهای مهم جذب مخاطب شده است و سینماگران نگاهی جدی‌تر به آن پیدا کرده‌اند.

سینمای نوستالژیک: تجارت میلیاردی یا هنری گمشده؟

ریحانه اسکندری: در لغت، نوستالژی به معنای حسی از دلتنگی برای زمان‌های رفته است. برای انسان، هرچیزی که بوی گذشته را زنده کند همواره شیرین و احساس برانگیز است. اما مفهوم نوستالژی در هنر و سینما، بازسازی، استفاده از آثار و عناصر آثار گذشته برای برانگیختن احساسات مخاطب و جذب او از همین طریق است.

در طول سالیان دراز، در انواع مختلف هنر و ادبیات، شاهد استفاده از نوستالژی بوده‌ایم اما این روزها سینما بیشتر از قبل از این مفهوم استفاده تکنیکی می‌کند؛ سوالی که وجود دارد این است که نوستالژی تا چه اندازه موفق بوده است؟

به طول کلی نوستالژی برای مخاطبان احساسی از خانه، امنیت، روزهایی با بوی خوش و خاطرات به یاد ماندنی است و سینماگران دلایل متعددی برای استفاده از آن در آثارشان دارند. یکی از دلایل ایجاد حس آشنایی است که باعث می‌شود خط داستانی مسیر ساده‌تری را برای جذب مخاطبین خود پیدا کند، زیرا مخاطب در این شرایط به مکانی سفر می‌کند که قبلا با آن کاملا آشنا شده است. ایجاد شرایطی برای فرار از واقعیت یکی دیگر از دلایل است، سینما نوستالژی شرایطی را ایجاد می‌کند که مخاطب بتواند حتی برای دقایقی از شرایط عادی زندگی  خود در حال حاضر فرار کنند و به گذشته برود. درصد بالایی از مخاطبان برگشت به گذشته را یک راه حل حتمی برای کاهش استرس‌های خود می‌دانند. یکی از مهم‌ترین دلایل برای سینماگران، که نتیجه موارد قبلی است، بازاریابی خوب و فروش بیشتر است. استودیوهای فیلم‌سازی کاملا بر این موضوع که مخاطب تا چه‌اندازه تحت تاثیر نوستالژِی است آگاه هستند و معمولا برای فروش بیشتر از این تکنیک استفاده می‌کنند. فیلم‌سازان، در دهه‌های اخیر در تلاش بوده‌اند تا بتوانند از پیوند عاطفی و عمیقی که بین مخاطبان و آثار قدیمی وجود دارد تمام استفاده‌شان را ببرند.

در سال‌های گذشته هم در هالیوود و هم در تلویزیون شاهد احیا و بازآفرینی آثار قدیمی هستیم.

اخبار مرتبط:

تارانتینو: هالیوود مرده است
مولتی‌ورس: وقتی یک جهان برای سینِما کافی نبود/ نگاهی به جریان تازه سینما
نولان به جزیره بُز می‌رود
یک راز جدید که از ویل اسمیت فاش شد
از «تاپ‌گان» تا «شیرشاه»؛ چیزی برای گفتن هست؟

فیلم «تاپ‌گان»یکی از این موارد است. نسخه اولیه این فیلم در سال ۱۹۸۶ ساخته شد و پس از گذشت ۳۶ سال در سال ۲۰۲۲  نسخه دیگری از آن با نام «تاپ‌گان ماوریک» ساخته شد. جالب است بدانید این فیلم یکی از موفق‌ترین دنباله‌های تاریخ است. فروش نسخه اول فیلم  ۳۵۷ میلیون دلار در برابر بودجه ۱۵ میلیونی بود. همچنین مخاطبان و منتقدان به این فیلم امتیازات بسیار بالایی داده‌اند و علاقه قابل توجهی به فیلم وجود داشته است. دنباله این فیلم در سال ۲۰۲۲ نیز با فروش ۱.۴۹ میلیارد دلاری در مقابل بودجه ۱۷۰ میلیون دلاری عملکرد بسیار خوبی در گیشه داشته و نظرات بسیار خوبی از منتقدان و مخاطبان دریافت کرد. هم‌چنین این فیلم نامزد دریافت اسکار بهترین فیلم در همان دوره شد.

تصویر تام کروز در «تاپ‌گان ماوریک»

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *