سیارکهایی که رزونانس خاصی با سیاره مشتری دارند و مسیرشان از مدار زمین میگذرد، در فرصتهای متعددی احتمال برخورد با سیاره ما را خواهند داشت.
غزال زیاری: اگر به یاد داشته باشید چندی پیش عبور سیارک خطرناکی به نام ۲۰۲۴ YR۴ از نزدیکی زمین، باعث نگرانی بسیاری از افراد شده بود.
در ابتدا، دانشمندان احتمالی اندک اما نگرانکنندهای را درباره برخورد این سیارک با زمین در هفت سال آینده پیشبینی کرده بودند؛ اما پس از بررسیهای بیشتر، مشخص شد که این سیارک در سال ۲۰۳۲ از کنار زمین عبور خواهد کرد و با سیاره ما برخوردی نخواهد داشت.
اما ماجرا به همین جا ختم نمیشود و در نهایت این سیارک دوباره بازخواهد گشت. مارتین کانرز، ستارهشناس دانشگاه آتاباسکا، در مقالهای به این نکته اشارهکرده که این تنها یکی از سیارکهایی است که بارها احتمال برخورد با زمین را خواهند داشت.
رزونانس مداری: چرا سیارکها دوباره برمیگردند؟
سیارک ۲۰۲۴ YR۴ دارای پدیدهای به نام “رزونانس مداری” با سیاره مشتری است. بدین معنا که مدار آن بهگونهای تنظیمشده که با سرعتی متناسب با مشتری حرکت میکند. در شرایطی که ۱۲ سال طول میکشد تا سیاره مشتری یک دور کامل به دور خورشید بزند، YR۴ هر چهار سال یکبار این کار را انجام میدهد (یعنی با نسبت ۳: ۱ با مدار مشتری).