استاد سید فرید قاسمی در مراسم پاسداشت دکتر جعفریان گفت: پژوهش های تاریخی قم را باید به دو دوره تقسیم کرد، یکی تا آقای جعفریان و دوره دوم از روزی که آقای جعفریان کارش را شروع کرد.
به گزارش خبرآنلاین، پاسداشت چهره و آثار مکتوب دکتر رسول جعفریان؛ با عنوان « جستوجوگر گذشته، دغدغهمند آینده» به همراه رونمایی از کتاب «آفاق دانایی» که به کوشش «حامد زارع» عصر یکشنبه 16 دی ماه در سالن کاویان گلد برگزار شد.
در این مراسم، پیام ویژه حضرت آیتالله «جعفر سبحانی» مرجع تقلید، پیام دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری، پیام آیتالله «سید مصطفی محقق داماد»، رئیس گروه علوم اسلامی فرهنگستان علوم ایران، حجتالاسلام «سیدعلی قاضی عسگر»، تولیت آستان مقدس عبدالعظیم حسنی و همچنین پیام هایی از سوی وزرای علوم و فرهنگ نیز زینتبخش محفل بود.
فرید قاسمی: جعفریان، برگ زرینی به حیات دو کتابخانه مجلس و دانشگاه تهران افزوده است
استاد «سید فرید قاسمی»، سخنران مراسم پاسداشت دکتر رسول جعفریان، ضمن گرامیداشت یاد و نام همه کتابداران و مدیران کتابخانه ها، همه کتابورزان و کتابآفرینان در ایران گفت: بسیاری بودند که عمر خود را در این راه گذاشتند؛ ما در تاریخ مدیریت کتابخانه های معاصر دو فصل داریم. یک فصل مربوط به دوره زندهیاد ایرج افشار است و دیگری مربوط به زنده باد رسول جعفریان. وی افزود: دکتر رسول جعفریان، در این 60 سال و شش ماه و هشت روزی که عمر داشتند تا امروز، 47 سال است که با کتاب مانوس است. ما کتاب را چه چیزی میدانیم و چه چیزی تلقی میکنیم؟ ما کتاب را مضمونی میدانیم که بر محفلی ثبت و ضبط شود. چه کتاب خطی، چه چاپی و دیجیتال. من در محفل گرامیداشت استاد ایرج افشار گفتم که اگر پدرش، موقوفهای را برپاکرد، ایرج افشار خود را وقف کرد و ایرج افشار موقوفه ایرانشناسی و زبان فارسی شد. در مورد دکتر جعفریان هم، این حرف صادق است و او نیز خود را وقف ایرانشناسی، اسلامشناسی کرده است.اگر ما تاریخ اسلام و حج پژوهی را یک رده فرض کنیم، تاریخ معاصر، تاریخ تشیع، تاریخ صفویه و اخیر قم پژوهی، بخشی از جست وجوهای ایشان، با ایران شناسی مرتبط است.
قاسمی ادامه داد: دکتر جعفریان کارنامه وسیعی دارد. از حیث کتاب. ایشان هم ناشر است. هم پدیدآورنده اثر و نویسنده؛ هم مصحح است هم گردآورنده؛ بنیادگذاری کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران در قم که چند ماه دیگر 30 ساله می شود، و مدیریت کتابخانه و مرکز اسناد مجلس و مدیریت کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، در زمان مدیریت ایشان، برگ زرینی به حیات این دو مجموعه اضافه شده است؛ حیات مطبوعاتی ایشان هم با همکاری با مجله های قم در دهه 60 شروع می شود و بعد می رسد به مدیریت و سردبیری و بنیادگذاری نشریاتی در تهران و قم.
مرحوم ایرج افشار در مورد رسول جعفریان چه میگفت؟
این استاد تاریخ مطبوعات و کتاب ایران افزود: « تحقیق و تدریس، کتابشناسی و مجموعه سازی، نسخه شناسی و متن پژوهی، تصحیح و احیاگری، تاریخ نگاری و تالیف، ایرانگردی و جهانگردی، همراه با نگارش سفرنامه. تاسیس گروههای تاریخ در موسسات پژوهشی و پژوهشگاهها، پیونددهی کتابخانهها، همکاری با پایگاههای خبری از بازتاب تا خبرآنلاین. تاسیس کتابخانههای تخصصی در در درون کتابخانه مجلس… همه و همه برگهایی از کارنامه دکتر رسول جعفریان است. ایشان با دلبستگی به نوآوری های زمانه و دلسپردگی به فن آوری های عصر، 35 سال است که با رایانه مانوس است و روزگار می گذراند. از وبلاگ نویسی تا کانال تلگرامی، از کتاب کاغذی تا کتاب برخط، از لوح تا ذخیره جانبی و این روزها اقامت گزینی در جهان هوش مصنوعی، همه را در خدمت دانش گستری می خواهد. او عمر و سلامتی خود را در این راه صرف کرده است. من یاد دارم که مرحوم ایرج افشار میگفت، پژوهش های تاریخی در قم را باید به دو دوره تقسیم کرد، یکی تا آقای جعفریان، و دوره دوم از روزی که آقای جعفریان کارش را شروع کرد تا به امروز.»
ایده نظام یکپارچه کتابخانه های دانشگاههای ایران
سید فرید قاسمی درباره ویژگی های دکتر جعفریان گفت: « او برای زمان، ارزش قائل است. با قاصبان وقت، میانه ای ندارد.تایید طلب نیست و هوشیارانه کار خودش رو انجام می دهد. از خیابان تاریخ به بزرگراه تمدن پژوهی رسیده. او ناقد علم در ایران است؛ عضو فرهنگستان علوم است. دکتر جعفریان تعریفی که از این رباط دو در دارد این است که دنیا رستوران و خوابگاه نیست. دنیا مدرسه و معدن کار است؛ با تجربه و تحصیل به فهم و معرفت از گذشته رسیده. فرا رخداد و و علت غایی را می بیند. می داند که فهم گذشته با گرفتاری در گذشته تفاوت دارد. گذشته رو حافظ آینده می داند. معتقد است پیشرفت اگر مبتنی بر پیشینه ها نباشد، می لنگد. نخ اتصال را دریافته و از معدن تاریخ به استخراج اندیشه ها پرداخته. وقوف دارد که تاریخ پشت سر نیست. امروز و فردا هم ادامه تاریخ است؛ او به خوبی دریافته که راه رشد و پیشرفت از کتابخانه میگذرد. دکتر جعفریان، ایده های فراوانی دارد که یکی از طرح های او نظام یکپارچه کتابخانه های دانشگاههای ایران با مرکزیت کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران است که امیدواریم خواسته های او تحقق پیدا کند. »
میهمانان ویژه پاسداشت مراسم
در این مراسم که با حضور چهرهای علمی از حوزه و دانشگاه برگزار شد، دکتر «علی لاریجانی» مشاور رهبر انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام؛ حجت الاسلام «عبدالحسین معزی»، نماینده رهبری در هلال احمر، حجت الاسلام «علی اکبر ناطق نوری»، حجتالاسلام «محمدعلی مهدوی راد»، حجتالاسلام«احمد واعظی» رئیس دفتر تبلیغات حوزه علمیه، حجتالاسلام «محمد مهدی معراجی»، حجت الاسلام «مهدی مهریزی»، دکتر «محمود گلزاری»، دکتر «محسن اسماعیلی»، دکتر «محمد نهاوندیان»، دکتر منصور صفت گل، استاد سید فرید قاسمی، دکتر منوچهر مرادی سبزوار و 3 تن از معاونان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونان وزیر علوم و جمع کثیری از دیگر اهالی فرهنگ و اندیشه حضور داشتند.