منافع مشترک جمعی، تاکید بر ارتباط با همسایگان، تعامل سازنده با جهان و مفاهیمی از این دست عمدتا در محورهای اعلامی سیاستخارجی همه دولتهای جمهوری اسلامی ایران مطرح شدهاست اما به واقع پارادایم سیاست خارجی پزشکیان چیست؟ او چه سیاستی را در ارتباطات بینالمللی جمهوری اسلامی ایران در چهار سال پیشرو دنبال خواهد کرد؟
زینب اسماعیلی: متنی که امروز (شنبه) یعنی یکهفته بعد از اعلام مسعود پزشکیان بهعنوان منتخب مردم ایران در روزنامه تهران تایمز منتشر شده تا حدودی سیاست کلی خارجی دولت او را مشخص میکند. البته بدون شک قطار فعالیت یک دولت باید به راه بیفتد تا بتوان سیاست آنرا به درستی ارزیابی کرد.
روح مقاله مسعود پزشکیان با عنوان «پیام من به جهان جدید» در تهران تایمز به دنبال تعامل با جهان است و این امر را با تاکید بر جایگاه قوی ایران دستیافتنی میداند. مفاهیمی مانند فرصتگرایی، تعامل با همسایگان و منافع برای همه نه تنها برای یک بازیگر، از نکات قابل توجه این مقاله است. در مقاله رئیس جمهور منتخب، بر شان و جایگاه ایران و عزت ملی مردم ایران پافشاری شدهاست. همعرض با این مفهوم، او توان دیپلماتیک ایران را در چنین سطحی میبیند که پیشنهاد میانجیگری برای پایان یافتن به جنگ روسیه و اوکراین را بدهد و از همسایگان بخواهد برای حل مساله غزه و اسرائیل راهحلی بیندیشند. همچنین در همین متن جایگاه ایران، آنچنان قوی ترسیم شده که میتواند از بدعهدی اروپا در موضوع برجام و نهایتا احیای آن گلایه کند و به ترک تعهداتشان اعتراض کند. این اعتراض البته در مواجهه با امریکا که بند پایانی مقاله است، شدیدتر هم میشود. آنچنان که به شکلی بسیار غیرمستقیم تهدید خروج از ان پی تی را نیز تکرار کرد.