کتابهای کودک و نوجوان، به علت حساسیت سنی، هویتی و شخصیتی که افراد در این دوره سنی دارند از اهمیت خاصتری برخوردار هستند و باید در تولید آنها ظرافت فکری و روانشناختی بیشتری به خرج داد.
ریحانه اسکندری: نگارش و تولید کتابهای کودک و نوجوان، به دلایل متعددی یکی از حساسترین شاخههای ادبیات است. به همین علت است که نگاه جامعه کتاب کودک و نوجوان، اعم از نویسندگان، مترجمان و ناشران باید بسیار ریزبینانه و دقیق باشد.
یکی از دلایل این حساسیت تأثیر جدی و عمیقی است که خواندن هر خط از کتاب بر هویت و شخصیت کودکان میگذارد. رشد ذهنی و شخصیتی افراد در این سنین شکل میگیرد و کتابها میتوانند الگوهای رفتاری و شخصیتی خاصی را به کودک یا نوجوان منتقل کنند. همچنین، از نظر رشد روانی، کودکان و نوجوانان نیازمند آن هستند که در هر سنی محتوای لازم را بهاندازه کافی دریافت کنند تا بتوانند از نظر ذهنی و روانی رشد کافی خود را به دست بیاورند. در این سنین خاص، که توانایی تشخیص درست و غلط برای افراد بسیار دشوار است، کتاب اشتباه میتواند باورهای غلطی را القا کند. باتوجهبه اینکه کتابها میتوانند ماهیت یک جامعه را در طولانیمدت شکل بدهند، مهم است که ناشران، نویسندگان و مترجمان، متوجه مسئولیت فرهنگی خود در قبال آثار تولید شده باشند تا بتوانند بر اساس مسائل عمیق فرهنگی داخل کشور توجه کودکان و نوجوانان را جلب کنند و آگاهی آنان را افزایش دهند. از طرفی دیگر در این شاخه از ادبیات، ایجاد جذابیت تصویری، حفظ مسئولیت اخلاقی و ایجاد فضای تربیتی و آموزشی بسیار اهمیت دارد.