در بهار ورود به چمنزارها و علفزارها یا آنچه که «مرتع» خوانده میشود، باید با احتیاط صورت گیرد.
در این فصل، خاک نمدار است و نباید لگدکوب شود تا بذرهای گیاهان بتوانند رویش خود را آغاز کنند؛ گیاهانی تازه سر از خاک درآورده و نیاز به فرصت دارند که ببالند و به گل و بذر بنشینند تا نسلشان ادامه یابد؛ حیوانهای علفخوار بسیاری زادآوری کرده و نیاز به خوراک دارند؛ حیات وحش گوشتخوار هم به علفخواران وابسته هستند و حتی گاه برای مقابله با بیماریها به صورت غریزی پارهای گیاهان را میخورند.
در بهار، خطرهای محیطی مانند سیل و تغییر ناگهانی هوا و رعدوبرق و امکان ریزش بهمن یا شکستن دهلیزهایی برفی هم بیشتر است، و چون گیاهان قابل استفاده بهعلت برداشتهایی بیرویه فقط در نقاط دورتر و سختگذر به چشم میخورند، حضور در کوهستان و جستجو برای سبزی کوهی میتواند برای انسان مشکلساز و خطرآفرین باشد.
هر گیاه کوچک خودرو در کوه و دشت، همچون یک درخت ارزش دارد و در جایگاه خود، به تداوم چرخهی زیست کمک میکند. چیدن این گیاهان موجب وارد شدن آسیب جدی به تنوع زیستی، و سبب فرسایش خاک و کم شدن قدرت جذب و نگهداری آب میشود.
بر هوس خود در خوردن سبزی کوهی مهار بزنیم!
توجه داشته باشیم که بسیاری از ادعاها دربارهی «خاصیت» گیاهانِ خودرو پایهی علمی ندارد.
بیشتر گیاهان خوشخوراک بهشدت کمیاب شده و نزدیک به انقراض هستند. بگذاریم باز هم برویند و سرسبزی و زیبایی را به ما ببخشند.
کمیاب شدن گیاهان خوشخوراک، موجب شده که سودجویان متقلب پارهای گیاهان غیرخوراکی و حتی سمی را بچینند و در بازار عرضه کنند.
هجوم غارتگرانهی افرادی که طبیعت را عرصهی منفعتطلبی شخصی قرار داده و برای تجارت ناسالم خود هر آنچه را که سر از خاک برآورده میچینند، زیبایی چشماندازهای سرزمین ما را نابود میکند.
برداشت گیاهان از طبیعت، برای محیط زیست ما خطرناک است و میتواند تهدیدی برای سلامت خودمان هم باشد. هیچ گیاهی را از کوه و دشت نچینید، و از خرید این گیاهان هم خودداری کنید.
شهرداریها و ضابطان قانونی باید فروش سبزی های صحرایی را ممنوع و با متخلفان قاطعانه برخورد کنند.
۲۳۳۲۳۳