در روزهای اخیر، شبکههای اجتماعی مملو از تصاویر تولیدشده توسط هوش مصنوعی شدهاند که سبک انیمیشنساز افسانهای ژاپنی، هایائو میازاکی، را تقلید میکنند، اما در این میان تصاویر سربازان اسرائیلی در بحبوحه جنگ خونینِ ۱۸ ماهه در غزه باعث خشم کاربران در فضای مجازی گشته است.
به گزارش کاویان گلد، این پدیده که به «ترند جیبلی» معروف شده (نامی برگرفته از استودیو «جیبلی» که میازاکی یکی از بنیانگذاران آن است)، کاربران شبکههای اجتماعی را به بازآفرینی رویدادهای تاریخی، صحنههایی از فیلمها و سریالهای مطرح و عکسهای شخصی با آن سبک منحصربهفرد و رویایی این غول انیمیشنسازی ترغیب کرده است.حتی نهادهای دولتی و کارکنان آنها نیز به این ترند پیوستهاند که واکنشهای جنجالی در پی داشته است. حساب رسمی ارتش اسرائیل در ایکس (توییتر سابق) در تاریخ ۳۰ مارس، چهار تصویر تولیدشده توسط هوش مصنوعی منتشر کرد که سربازان پیادهنظام را با سلاحهایشان در یک پادگان، یک ملوان در حال کار با پدافند هوایی، دو سرباز در یک جنگنده اف-۱۵ و یک ناوچه جنگی را به سبک «جیبلی» نشان میداد. در توضیح پست نوشته شده بود: فکر کردیم ما هم در ترند «جیبلی» شرکت کنیم.
بر اساس گزارش فارس، این پُست به سرعت با هزاران واکنش مواجه شد که خشم و ناباوری کاربران را نشان میداد. بسیاری ارتش اسرائیل را متهم کردند که از این سبک هنری برای تطهیر چهره خود استفاده میکند، درحالیکه در دادگاههای بینالمللی به اتهام جنایات جنگی و نسلکُشی در غزه مواجه است. یک کاربر نوشت: آیا این طعنهآمیز نیست که آثار ضدجنگ هایائو میازاکی، مانند «قلعه متحرک هاول» و «باد برمیخیزد»، بیرحمی نظامیگری را بیامان افشا میکنند، اما اکنون از زیباییشناسی نمادینِ «جیبلی» سوءاستفاده میشود تا عملیاتهای نظامی را با فیلتری افسانهای شیرین و دلپذیر جلوه دهند؟کاربران، فیلمهای میازاکی و استودیو «جیبلی» را بهمثابه قصیدههایی در ستایش کودکان و طبیعت با پیامهای صلحطلبانه قوی توصیف کردند و استفاده ارتش اسرائیل از این سبک را محکوم کردند—نیروهای نظامیای که از ابتدای ماه اکتبر سال ۲۰۲۳ تاکنون بیش از ۵۰ هزار فلسطینی را در غزه به شهادت رسانده که بیش از ۱۸ هزار تن از آنها کودک بودهاند.