یک فعال کارگری گفت: جوانان با حقوق ۹ الی ۱۰ میلیون تومان تمایلی برای کار ندارند. آنها با حداقل حقوق وزارت کار و ۸ ساعت کار در روز، حتی اگر در خانهی پدر و مادر خود هم باشند، باز هم نمیتوانند آنطور که میخواهند زندگی کنند؛ بنابراین ترجیح میدهند ۸ ساعت وقت خود را صرفِ کار در کارگاهها و برای کارفرما نکنند و دست از پیدا کردنِ کار میکشند.
به گزارش خبرآنلاین ،ممکن است بخشی از آمار مربوط به کاهش درخواست افرادِ در سن اشتغال باشد به طوریکه این افراد که پیشتر جویای کار بودند حالا دیگر منصرف شدهاند. این موضوع در کاهش نرخ بیکاری محاسبه میشود که خب دلیلِ آن بهبودِ شرایط نیست، بلکه اتفاقا بدتر شدنِ اوضاع است.
ایلنا در خبری نوشت:مرکز آمار ایران، چندی پیش اعلام کرد که نرخ بیکاری در پاییز ۱۴۰۳ به ۷.۲ رسیده که نسبت به مدت مشابه آن در سال قبل ۰.۴ درصد کاهش یافته است. همچنین مرکز آمار اعلام کرده که نرخ بیکاری در ۲۶ استان کشور تک رقمی شده است. اما آیا به این کاهش نرخ بیکاری میتوان به دید مثبت نگریست؟
سعید فتاحی، مشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران، در پاسخ به این سوال میگوید: هزینهها بالاست و حقوق پایین، برای همین بسیاری از افرادی که پیشتر جویای کار بودند میلی به کار در بنگاهها ندارند. به همین دلیل ممکن است بخشی از آمار مربوط به کاهش درخواست افرادِ در سن اشتغال باشد به طوریکه این افراد که پیشتر جویای کار بودند حالا دیگر منصرف شدهاند. این موضوع در کاهش نرخ بیکاری محاسبه میشود که خب دلیلِ آن بهبودِ شرایط نیست، بلکه اتفاقا بدتر شدنِ اوضاع است.
وی ادامه داد: جوانان با حقوق ۹ الی ۱۰ میلیون تومان تمایلی برای کار ندارند. آنها با حداقل حقوق وزارت کار و ۸ ساعت کار در روز، حتی اگر در خانهی پدر و مادر خود هم باشند، باز هم نمیتوانند آنطور که میخواهند زندگی کنند؛ بنابراین ترجیح میدهند ۸ ساعت وقت خود را صرفِ کار در کارگاهها و برای کارفرما نکنند و دست از پیدا کردنِ کار میکشند. به همین دلیل است که جمعیتِ فعال، کاهش پیدا میکند و این در آمار خود را نشان میدهد.
وی بیان کرد: در حال حاضر بسیاری از کارگران با دو شیفت کار، به سختی میتوانند هزینههای زندگی را سر به سر کنند. هزینهی اجاره خانه بیش از نیمی از درآمد آنها را میبلعد و بخش دیگر هم صرفِ اساسیترین هزینههای زندگی میشود.
این فعال کارگری گفت: در این شرایط، اعلام کاهشِ چند صدم درصدیِ نرخ بیکاری اصلا موضوعی خوشبینانه نیست چراکه قطعا این کاهش به دلیل افزایش تحرک بنگاههای اقتصادی و ایجاد اشتغال نیست.