توسعه ایران با دشمنی با برخی مردم و جهان ممکن نیست / بی احترامی و تبعیض عامل نارضایتی مردم/ارسال سیگنال دشمنی یعنی افزایش نرخ ارز و کاهش شاخص بورس

فرهاد نیلی: توسعه با دشمنی جمع پذیر نیست، پس باید بین این دو ، یکی را انتخاب کنیم. ترجیع بند بحث من این است که دولت آقای پزشکیان، باید این اصول را لحاظ کند که اگر به من ماموریت دشمنی یا تدارک دشمنی می دهید، توسعه را از ماموریتم بردارید. زیرا به محض این که سیگنال دشمنی می دهید، نرخ ارزتان بالا می رود، و شاخص بورستان پایین می آید. چون هر دو با ریسک ریال مواجه هستند

توسعه ایران با دشمنی با برخی مردم و جهان ممکن نیست / بی احترامی و تبعیض عامل نارضایتی مردم/ارسال سیگنال دشمنی یعنی افزایش نرخ ارز و کاهش شاخص بورس

گروه اندیشه: جان راولز در نظریه عدالت خود مطرح می کند که «عدالت نخستین فضیلت نهادهای اجتماعی است، چندان که صدق نخستین فضیلت، نظام های اندیشه است.» به نظر می رسد ایران در هر دو حوزه یعنی عدالت در نهادهای اجتماعی و همچنین در نظام اندیشه دچار وضعیتی بسیار وخیم است. ایران به دلیل توسعه نیافتگی ناشی از توزیع رانت های غیر مولد، و به صورت سیستماتیک، تخصیص منابع مصرف محور، به همه عرصه های حیات جمعی از جمله اقتصاد دچار از هم گسیختگی شده است. برخی از پژوهشگران، روند توسعه در ایران را متزلزل می دانند و معتقدند با روش های حکمرانی، سیاست خارجی، تحریم ها و … امکان توسعه برای کشور ممکن نیست. به نحوی که اکنون ایران برای بازگشت به موقعیت توسعه در سال 1380 در دولت اصلاحات، نیازمند دو برابر تلاش برای ساماندهی اوضاع کشور است. اکنون سوال مرکزی ایران و ایرانیان این است که  توسعه چگونه اتفاق می افتد؟ در یتوتیوب فایل تصویری صوتی از دکتر فرهاد نیلی اقتصاددان و مدرس دانشگاه منتشر شده که بر اساس آن او تلاش می کند به سوال مذکور پاسخ درخوری بدهد.  

1-توسعه با سیاست تقابل با جهان ممکن نیست

به گزارش خبرگزاری «خبرآنلاین» فرهاد نیلی با تاکید بر این که «توسعه با دشمنی اساسا جور در نمی آید»  می گوید: «توسعه مانند آن کسی است که داشت بار شیشه اش را وارد شهری می کرد، دروازه بان با چوب زد و گفت بارت چیه؟ گفت حالا دیگر هیچی. وقتی شما با جهان ، و بعد با برخی مردم در داخل دشمنی می کنید، توسعه اولین قربانی است.» 
این مدرس دانشگاه  با ذکر این که «برخی به اشتباه این مساله (توسعه نیافتگی) را به فرهنگ منتسب می کنند» گفت: «می گویند ایرانیان کوته بین هستند، چنین سخنی صحت ندارد. کدام ایرانی در مورد زندگی نوه اش، مغفول بوده که بعد بگوییم کوته بین است؟ زمانی که شما آینده را از مردم می گیرید، مردم دیگر توان تصور آینده را ندارند، چون نمی دانند آن آینده چیست؟ 
او افزود: «بنابراین توسعه با دشمنی جمع پذیر نیست، پس باید بین این دو ، یکی را انتخاب کنیم. ترجیع بند بحث من این است؛ پارادایم توسعه دولت آقای پزشکیان، باید این اصول را لحاظ کند که اگر به من ماموریت دشمنی یا تدارک دشمنی می سپارید، توسعه را از ماموریتم بردارید. زیرا به محض این که سیگنال دشمنی می دهید، نرخ ارزتان بالا می رود، و شاخص بورستان پایین می آید. چون هر دو با ریسک ریال مواجه هستند.»
2-توسعه با تبعیض و انجام خودی و غیرخودی، سازگار نیست
فرهاد نیلی در ادامه با اشاره به این که «توسعه مال مردم است» به شاخص دوم امکان توسعه اشاره کرد و گفت: «توسعه با تبعیض میان خودی و غیرخودی سازگار نیست، نمی شود شما سفره را پهن کنید، بدون حضور دو تا از بچه های قهر کرده، بنشینید دور هم و با خوردن آن، بگویید عجب قرمه سبزی خوبی تهیه کرده ایم. قرمه  سبزی بدون حضور بچه ها، مزه ای نمی دهد. آدم خیلی باید شکمو باشد تا بدون بچه هایش بنشیند غذا بخورد.» 
او افزود: «هشتاد و چند میلیون مال این سفره هستند، اگر ما مردم را به خودی و غیرخودی تقسیم و جدا کنیم، در عمل و مصداق، بدون توجه به حق شهروندی، چنین کاری را انجام بدهیم، توسعه را قربانی کرده ایم. چون توسعه مال مردم است. هرچیز دیگری که بر اثر تبعیض، به مردم بدهید، دیگر نام اش توسعه نیست. بلکه کمک، بخشش یا هر چیز دیگر می تواند باشد. فرد با گردن کج، توسعه پیدا نمی کند، در هر حوزه ای، گردن ایرانیان باید راست باشد، چون حق آنان است.» 

3-توسعه با عدم شفافیت جمع نمی شود

این استاد دانشگاه سومین شاخص وقوع توسعه پایدار در ایران را اعمال مستمر شفافیت می داند. او می گوید: «توسعه با عدم شفافیت، و تصمیمات دربسته درون اتاق که هیچ وقت از آن جلسات گزارشی بیرون نمی آید، جمع نمی شود. مسئول وکالت دارد. وکیل بدون آگاهی موکل، نمی تواند اقدامی در دادگاه صورت بدهد. بنابراین در یک سری سیستم های موجود، تمام جلسات مقامات کشور ثبت می شود، من باید بدانم که وزیر من با کدام نماینده جلسه گذاشته است. چون در آن جلسه حداقل این است که اطلاعات پنهانی راجع به سیاست های حیاتی دستگاهی افشاء شده اما برای بقیه ، نامحرم تلقی شده و اخبار مذکور افشاء نشده است. بنابراین، کسی که در جلسه شرکت داشته، دست به خریداری کالایی می زند، که اطلاعات پنهانی آن را دارد، و دیگران به دلیل محرومیت از این اطلاعات، از خرید آن امتناع می کنند و بازنده می شوند. مسئول چگونه اجازه دارد که ضمن شرکت در چنین جلسه ای، اقدام به افشای اطلاعات خاص، برای محافل خاص بکند؟ این خود مخل توسعه است. بنابراین توسعه در بی خبری رخ نمی دهد.»
4-تعارض منافع، تبعیض و بی احترامی در همه حوزه ها: چی شد که به این جا رسیدیم؟ 
فرهاد نیلی در ادامه با بیان این که «حاکمان فرشته نیستند» گفت: «آنان منافعی برای خودشان، فرزندانشان، خانواده شان، و بستگانشان دارند، تقوای مذهبی فردی، بازدارنده از تعارض منافع نیست. تعارض منافع، نهاد می خواهد. اقتصاد، جامعه و سیاست ما، لبریز از تعارض منافع است. تعارض منافع در بانک، بنگاه، دولت، مجلس، دادگاه، و … را قدم به قدم و گام به گام، زدود. از این رو نمی توانیم بگوییم آقای خیلی خوبی است، بسیار پاکدست است. زیرا تعارض منافع تا گلوگاه دفترش رسیده است.» 
او ادامه داد: «از اولین کارهایی که دولت چهاردهم باید انجام بدهد، این است که تحلیل، برداشت، یا روایتی  در پاسخ به این سوال ارائه دهد که چرا ایران به این جا رسیده است؟  مردم از سر شکم سیری یا گرسنگی نیست که تا این اندازه حالشان بد است. از بی احترامی و تبعیض حالشان بد است. خودشان می دانند که مشکل شکم شان را خودشان باید حل کنند، اما مشکل تبعیض را که در حق شان اعمال می شود، خودشان نمی توانند حل کنند. این در حالی است که به طور مستمر در معرض تبعیض و تحقیر قرار دارند. صدایشان هم به طور مستمر شنیده نمی شود. بنابراین عرض ام این است این امکان وجود دارد که روی بایدها و نبایدهای توسعه در مختصات امروز، توافق کرد، و بگوییم که چی شد که به این جا رسیدیم؟» 
بیشتر بخوانید: 

سیاست، اقتصاد را زجر می دهد / چرا آمریکا از چین عذرخواهی کرد؟ / لایه ای از قدرت، توسعه را خلاف پایداری سیاسی و اجتماعی می داند هیچ حکومتی داوطلبانه به جامعه آزادی نمی‌دهد / آزادی نتیجه یک ساختار است / ایرانیان قاعده پذیر نیستند زنان چگونه به کابوس اقتدارگرایان تبدیل می شوند؟ / دمکراسی سازی با الگوی زنان تربیت کننده کودکان پرسشگر سید جواد طباطبایی: در بیراهه کامل هستیم / ایران موضوع دانشگاه های ما نیست / ما هیچ فکر آماده و روشنی نداریم

216216 

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *