"/>

ترکیه از ترس ایران سیاست تهاجمی در پیش گرفت/ قاعده بازی تهران و آنکارا حاصل جمع صفر است

یک کارشناس مسائل ترکیه معتقد است که ترکیه از ترس قدرت گرفتن ایران در منطقه پس از بهار عربی واهمه داشت و از آن پس سیاست تهاجمی را در پیش گرفت تا مانع از قدرت گرفتن تهران در منطقه شود.

ترکیه از ترس ایران سیاست تهاجمی در پیش گرفت/ قاعده بازی تهران و آنکارا حاصل جمع صفر است

زهره نوروزپور: این روزها نام ترکیه اردوغان بر سر رسانه‌های منطقه‌ای و جهان افتاده است. حالا او فعلا با تصاحب سوریه قدرت را در منطقه به دست گرفته و یکه تازی می‌کند. در اخرین اقدامات جدید خود حتی تلویزیون فارسی زبان را هم راه اندازی کرده است! اقدامات ترکیه چه معنایی برای ما دارد؟ ایا او سیاست ضدایرانی در پیش گرفته یا فقط قصد تقابل با تهران را دارد؟ از سویی دیگر روسیه نیز در مقابل اقدامات ترکیه سکوت کرده و واکنش دندان‌گیری نداشته است. این سکوت را چگونه باید تعبیر کرد؟ ایا روس ها در فکر انتقام هستند یا با ترکیه و دولت جدید سوریه همکاری خواهند کرد؟ پاسخ سوالات را از جعفر حق‌پناه استادیار مطالعات منطقه‌ای دانشگاه جویا شدیم که در ادامه می‌خوانیم:

ترکیه خیلی سال است که سیاست خاصی را نیت دارد علیه ایران پیش ببرد، ارتباط این کشور با علی‌اف سدهای لب مرز و اقدامات این دو کشور درباره دلان زنگه زور و حالا هم راه اندازی تلوزیون فارسی اقدامات ترکیه پس از سقوط اسد و اینکه سوریه فعلا دست انکارا است با توجه به اقوام لب مرز این کشور چه سیاسی را مقابل ایران پیش می برد؟

درباره فهم سیاست جاری ترکیه که مستقیم و غیرمستقیم ایران را در بر می‌گیرد بهتر است تقلیل گرایانه تحلیل نکنیم و با حذف سایر متغیرهای زمینه‌ای و واسط در سطوح داخلی، منطقه‌ای و بین المللی صرفا روابط دوجانبه ایران و ترکیه را مبنای بحث قرار ندهیم. باید فهمی از ترکیه جدید داشته باشیم. خصوصا در دوران  اک پارتی که به تدریج به وضعیت فعلی رسیده و حالا در این چارچوب پیامدهای آن را در موضوعات مختلف آنالیز کنیم. با دسته‌بندی سیاست جاری ترکیه که بخشی از آن مستقیم به ایران برمی‌گردد، در این صورت سیاست آنها معنا و مفهمم پیدا می‌کند که آیا آنها سیاست ایران ستیزانه یا بی طرفانه؟ یا مکمل یا مقرن؟ یا دوجانبه و تاریخی میان دوکشور را دنبال می‌کنند؟ در این دسته‌بندی من معتقدم که آن فهمی که از ترکیه داشتیم، به مثابه یک همسایه‌ای که موازنه قدرت تاریخی با ایران را شکل داده که بر اساس آن ما با ثبات ترین، پایدارترین و حتی قدیمی‌ترین مرزهای شناخته شده در خاورمیانه را بین خودمان داشته‌ایم و همواره این موازنه در مناسبات دو جانبه منطقه‌ای اساس روابط ایران و ترکیه را شکل داده است؛ این موازنه‌ای که وجود داشته شاید بعد از این اتفاقات به هم خواهد خورد و در آینده دچار تحولات جدی شود.

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *