مقامات دولت ترامپ در هفته های اخیر اظهارنظرهای متنوعی درباره چگونگی مواجه امریکا با ایران در مذاکرات پیش رو داشتند. در این گزارش با بررسی مصاحبه ی دولتمردان ترامپ، به چهارچوبی تحلیلی درباره آنچه امریکایی ها از مذاکره با ایران انتظار دارند می رسیم.
رسول سلیمی: در دوهفته گذشته، مقامات دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، اظهارات متعددی درباره ایران مطرح کردهاند که نشاندهنده عزم این دولت برای پیشبرد مذاکرات با تهران، عمدتاً از طریق کانالهای غیرمستقیم در عمان، است. این اظهارات، که در بحبوحه تنشهای منطقهای و فشار حداکثری اقتصادی و نظامی بر ایران بیان شده، چهارچوبی را برای مذاکره ترسیم میکند که ترکیبی از تهدید، تشویق، و دیپلماسی عملگرایانه است. از سخنرانیهای رسمی گرفته تا مصاحبههای رسانهای و پیامهای شبکههای اجتماعی، مقامات کاخ سفید و وزارتخانههای کلیدی، تصویری از اهداف، خواستهها، و نوع مذاکرهای که به دنبال آن هستند، ارائه دادهاند.
چه آنکه آغاز هفته گذشته، با تشدید فشارهای نظامی و اقتصادی آمریکا بر ایران همراه بود. اعزام بمبافکنهای B-۲ به پایگاه دیهگو گارسیا و حملات هوایی به مواضع حوثیها در یمن، که پنتاگون آن را بخشی از استراتژی مهار ایران توصیف کرد، نشاندهنده رویکرد تهاجمی دولت ترامپ بود. در این میان، اظهارات مقامات ارشد، از جمله خود ترامپ، استیو ویتکاف (فرستاده ویژه در امور خاورمیانه)، پیت هگسث (وزیر دفاع)، و تامی بروس (سخنگوی وزارت خارجه)، بر دو محور اصلی متمرکز بود: فشار حداکثری برای وادار کردن ایران به مذاکره و پیشنهاد یک توافق جدید که برنامه هستهای و فعالیتهای منطقهای تهران را محدود کند. این اظهارات در حالی مطرح شد که ایران، به رهبری مسعود پزشکیان و عباس عراقچی، بر مذاکرات غیرمستقیم در عمان تأکید کرد و هرگونه گفتوگوی مستقیم را رد نمود.