در حالی که گزارشها از بازگشت دوباره سرخک در برخی نقاط ایران حکایت دارند، موج جدید بیاعتمادی به واکسیناسیون به دغدغهای جدی برای نظام سلامت بدل شده است. آیا هشدار متخصصان جدی گرفته میشود یا باید منتظر روزهایی تاریکتر و تهدیدی پنهان برای امنیت کودکان باشیم؟
به گزارش خبرآنلاین،رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران دانشگاه علومپزشکی تهران با بیان اینکه ۶۷۴ مورد ابتلا به بیماری سرخک طی سال گذشته گزارش شده است، اظهار کرد: متاسفانه، تبلیغات بیپایه و اساس علیه واکسیناسیون در شبکههای اجتماعی طی سالهای اخیر به شدت در حال انتشار است. برخی خانوادهها از تزریق واکسن فراری هستند و این موضوع یک زنگ خطر بزرگ برای بازگشت به زمانی است که بیماری سرخک عامل بیشترین میزان مرگ و میر کودکان بود.
ایسنا در خبری نوشت: محمدرضا سلمانی ندوشن، با بیان اینکه سرخک یک بیماری ویروسی است، اظهار کرد: ایران در زمینه کنترل بیماری سرخک به واسطه واکسیناسیون موفق است و این بیماری تا حدودی ریشهکن شده به حساب میآید. آمار و ارقام بروز بیماری سرخک بیانگر این است که تعداد ابتلا به این بیماری بسیار کم است. هنگامی که سخن از طغیان یک بیماری سخن به میان میآید، منظور این است هنگامی که یک بیماری در یک کشور حضور نداشته باشد، ابتلای یک یا دو مورد به آن بیماری میتواند طغیان به حساب آید.
تزریق واکسن MMR علیه ۳ بیماری
وی با بیان اینکه واکسن MMR جزو برنامه واکسیناسیون کشوری است، توضیح داد: واکسن MMR، واکسنی برای پیشگیری از «سرخک»، «اوریون» و «سرخجه» است که در ۱۰ و ۱۸ ماهگی تزریق میشود. واکسنهای ویروسی سبب ایمنی ۱۰۰ درصدی نمیشوند و دوبار با هدف افزایش سطح ایمنی تزریق میشوند.
دلایل ابتلا به سرخک طی روزهای اخیر
رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران دانشگاه علومپزشکی تهران با بیان اینکه برنامه واکسیناسیون کشورهای پاکستان و افغانستان منسجم نیست، گفت: دلایل متعددی میتواند سبب افزایش ابتلا به بیماری سرخک شوند. مهاجران کشورهایی که برنامه واکسیناسیون منسجمی ندارند، میتوانند از عوامل دوباره دیدهشدن سرخک در کشور باشند. همچنین به دلیل اینکه تزریق واکسن MMR دردآور است، بسیاری از مادران کودکان به طرق مختلف از تزریق نوبت دوم این واکسن طفره میروند و به عبارت دیگر میتوان گفت که تکمیل نبودن واکسیناسیون کودکان، یکی دیگر از عوامل دیدهشدن بیماری سرخک در کشور است.
وی با بیان اینکه بیتوجهی به زنجیره سرد نگهداری از واکسن میتواند عامل دیگر دیدهشدن بیماری سرخک باشد، توضیح داد: اگر دمای محیطی محل نگهداری واکسن از کنترل خارج شود، واکسن فاسد میشود. بروز چنین شرایطی در کشور بسیار بعید است؛ چرا که زنجیره سرد به صورت الکترونیکی در کشور کنترل میشود. واکسنها با دقت تمام نگهداری میشوند اما باید به این نکته اشاره کرد که نگهداری نامناسب نیز دیگر عامل دوباره دیدهشدن بیماری سرخک است.
اطمینان خاطر از کامل بودن برنامه واکسیناسیون کودکان
سلمانی با بیان اینکه رعایت پروتکلهای بهداشتی ضروری است، ادامه داد: من از مردم میخواهم که به مسائل بهداشتی توجه کنند و از کامل بودن واکسیناسیون کودک خود اطمینان حاصل کنند. مردم با مراجعه به مراکز بهداشتی میتوانند از کامل بودن برنامه واکسیناسیون کودک خود مطلع شوند و اگر برنامه واکسیناسیون کودک آنها کامل نیست، نسبت به تکمیل آن اقدام کنند.
رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران دانشگاه علومپزشکی تهران درباره مراجعه به بیمارستان به دلیل ابتلا به سرخک بسیار نادر است، گفت: اگر سرخک به التهاب مغزی و تشنج منجر شود، میبایست به بیمارستان مراجعه کرد. علائم سرخک مانند علائم عفونتهای تنفسی است یعنی با تب و لرز و آبریزش بینی شروع میشود و سپس لکههای سفید در داخل دهان به ویژه در ناحیه گونهها و پشت گردن ایجاد میشود. پس از لکههای سفید، دانههای قرمز رنگ ایجاد میشود و پس از گذشت ۳ تا چهار روز، روند بهبودی آغاز میشود.