با اعلام رسمی تلویزیون سوریه، دمشق پایتخت جمهوری دموکراتیک سوریه به دست مخالفان افتاد. از بشار اسد رئیس جمهور سوریه که صبح امروز دمشق را به مقصدی نامعلوم ترک کرد چه می دانیم؟
رسول سلیمی: در زمان تولد بشار اسد ملیگرایی عربی به سیاست منطقهای بسیاری از کشورها به ویژه مصر تبدیل شده بود و او در فضایی رشد کرد که ناسیونال عربیسم به گفتمان مشترک کشورهای عربی تبدیل شده بود و کشورهای عربی تلاش می کردند با تقویت قوای مسلح خود، استقلال و تمامیت ارضی خود را به ویژه در برابر اسرائیل حفظ کنند.
در چنین شرایطی، بشار اسد پس از فارغالتحصیل شدن از دانشگاه دمشق در دهه ۱۹۸۰، برای گرفتن تخصص در رشته چشمپزشکی به بیمارستان وسترن آی هاسپیتال لندن رفت. او علاوه بر زبان عربی، به زبانهای انگلیسی، فرانسه و اسپانیایی تسلط داشت و حتی در آذر ۱۴۰۲ از سوی سید محمد مقیمی رئیس وقت دانشگاه تهران در دولت سیزدهم، دکتری افتخاری دریافت کرد.
در همان سال هایی که هنوز پدرش در سوریه کودتا نکرده بود، جامعه علوی، که خانواده اسد به آن تعلق دارد، یکی از محرومترین اقشار سوریه به شمار می رفتند. فقر اقتصادی علویها باعث شد بسیاری از اعضای آن از اواسط قرن بیستم به ارتش سوریه بپیوندند و طبقه ای از فقرا توانستند در لایه های مختلف ارتش نفوذ کنند.
حافظ اسد یکی از افسران برجسته نظامی بود که در این دوران به قدرت رسید. او که حامی حزب بعث بود، در سال ۱۹۶۶ به وزارت دفاع رسید. حافظ اسد تا سال ۱۹۷۰ قدرت خود را تثبیت کرد و سال ۱۹۷۱ به ریاست جمهوری رسید، مقامی که تا زمان مرگش در سال ۲۰۰۰ آن را حفظ کرد.