اینک در دهه سوم قرن ۲۱ باز هم دوباره جهان در توفانی از انقلاب بزرگ چهارم صنعتی و رقابتهای تجاری از آمریکا و چین و اروپا تا آسیا درگیر شده است. اینبار این هوش مصنوعی است که نقطه ثقل مبارزه قدرت جهانی شده است. این در حالی است که محافل تصمیمگیری اجرائی ما در این حوزه درگیر سادهترین امورند و گاه قشریترین تفکرات، با اعتمادبهنفس مثالزدنی، در پی تسلط بر نظام تصمیمگیریاند.
به گزارش کاویان گلد، کیومرث اشتریان استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در روزنامه شرق نوشت:
فتحعلی شاه قاجار گمان داشت که آمریکا کشوری در زیر زمین است و چنین روایت شده که «شاه قاجار از سفیر مختار بریتانیا پرسید: اینکه میگویند ینگهدنیا زیر زمین است حقیقت دارد و آیا اگر من دستور بدهم در این قصر یک چاه ۲۰۰ ذرعی بکنند به آنجا خواهم رسید؟ وقتی پاسخ شنید که ربطی به کندن زمین ندارد و انگلیسیها با کشتی به آن مملکت سفر میکنند اوقاتش تلخ شد و گفت معلوم میشود حواست پرت است، سفیر عثمانی در تهران برایم قسم خورد اگر ۲۰۰ ذرع زمین را بکَنیم به ینگهدنیا میرسیم.
هم زمان با سلطنت فتحعلیشاه و سپس ناصرالدین شاه قاجار، غول سرمایهداری تکنولوژیک در آمریکا در حال سربرآوردن بود و مبارزه کارآفرینانه بیامانی برای تشکیل سرمایه و رقابت تکنولوژیک و بر سر سلطه بر حملونقل ریلی و دریایی، فولاد، نفت، صنعت برق و… میان کارآفرینان بزرگی همچون «وندربیلت»، «راکفلر»، «جی پی مورگان» و… درمیگیرد و تکلیف سلطه نظام سرمایهداری آمریکایی بر جهان در قرن بعدی مشخص میشود. جهان در عصر«بیخبری فتحعلیشاهی» به سرعت به پیش میرفت.