در «گذار از ممالک محروسه به ایران» یک دوره طولانی یعنی از سال ۱۸۹۸ که کارگزاران بلژیکی به طرف امپراتوری آن زمان ایران ملقب به «ممالک محروسه پِرسه» رهسپار شدند تا آغاز جنگ جهانی دوم تشریح شده است. هدف این اعزام، فسادزدایی، سپس تجدید سازمان برخی از سازمانهای دولتی بوده است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از ایبنا، کتاب «گذار از ممالک محروسه به ایران» توسط نوادگان لامبر مولیتور گردآوری شده و شامل بخشهای عمدهای از کتاب خاطرات اوست که به طرق مختلف ازجمله نامهها و یادداشتهای باقیماندهاش در لابهلای فصول مختلف نقل شده است. گهگاه نیز از نامههای دو برادر، همسر و همچنین دیگر همکاران بلژیکیاش که در اوایل قرن بیستم توسط ایرانیان برای سازماندهی وضعیت گمرکات و پستخانههای کشور گمارده شده بودند، مطالبی نقل شده است.
این کتاب که از سوی غلامرضا رایمند ترجمه شده گزارشی مستند و یگانه از پایان قاجار تا ظهور پهلوی است. نویسنده کتاب، لامبر مولیتور به عنوان مستشار بلژیکی و دستیار مستر «نوز» در سال ۱۹۰۱ یعنی دوران سلطنت مظفرالدینشاه از طریق بوشهر به ایران آمده و در شهرهای مختلف ایران مسئولیت داشته است. مولیتور بیش از ربع قرن در ایران بود و گزارشهای مهمی را در سمت یک ناظر بیطرف از شرایط آن روزگار از خود به یادگار گذاشت که همه آنها در این کتاب گرد آمده است.