چگونه حیره، دروازه ارتباطی ایرانشهر و شبه جزیره حجاز شد!این سوالی است که در مقاله نشریه سیاست نامه به آن پرداخته شده است.
به گزارش کاویان گلد، این مقاله که تحت عنوان ایرانشهر و حجاز، در سیاست نامه شماره 32 به قلم محمد عثمان نگارش شده، این سوال مهم را مطرح می کند که «رابطه میان حاکمیت ساسانی با قبایل عربی در شبهجزیره حجاز از چه طریقی امکانپذیر شده و چه نتایجی را به ارمغان آورده است؟»
بر اساس این گزارش فضیه مقاله به شرح زیر است:
«فرضیهای که پیگیری میکنیم این خواهد بود که روابط حاکمیت ساسانی با قبایل عربی در شبهجزیره حجاز از طریق مناسبات دیرینه با عربهای تحت حاکمیت خود در شهر حیره امکانپذیر شده که نتیجه مهم تأثیرگذاری فکری و فرهنگی بر مردم عرب در منطه حجاز داشته است. همچنین از امکانات موجود در قبایل عرب تحت حاکمیت ساسانی، دستاوردهای علمی و فرهنگی یونانی و رومی به ایرانشهر انتقال یافته است. تلاش میکنیم با اتکا به رویکرد تاریخی و رجوع به منابع عصر پساباستان، کتیبهها، سکهها و کتابهای سریانی از یکسو و کتابهای دوره اسلامی از سوی دیگر، این رابطه شکلگرفته از مجرای شهر حیره را بازخوانی کنیم…» این مطلب را می توانید در شماره 32 سیاست نامه بخوانید.
بازماندهٔ ایوان خسرو برجستهترین یادگار ساسانیان در تیسفون، ۱۸۶۴ میلادی
216216