یک تحلیلگر حوزه شهری معتقد است با وجود چالشهایی که منطقه مکران دارد و آن را به گزینه نامناسبی برای انتقال پایتخت تبدیل میکند اما همچنان سواحل جنوبی بالاترین ظرفیت برای توسعه و اسکان جمعیت را دارند. از نظر این اقتصاددان، چاره مشکلات موجود، به جای انتقال پایتخت، اجرای طرح آمایش سرزمین است.
امیرعباس آذرموند: در حالی که فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پرده از جایگزین دولت برای پایتخت شدن برداشت که محمد جعفر قائم پناه، معاون اجرایی پزشکیان تصریح کرد: این مساله در حد یک ایده مطرح شده است.
بیشتر بخوانید:
درمان اقتصاد باید در بخش سیاسی رفع شود/ حق شناس: تحریم مانعی جدی است
بانک مرکزی تنها تصمیمگیر اقتصاد کشور نیست/ فرزانی: بعید است بتوانند ارز را تک نرخی کنند
پیشبینی یک کارشناس از نرخ ارز / فیاضی: ۳۰ تا۵۰ درصد مصارف بودجهای به راحتی قابل حذف است
تهران دچار مشکلات بزرگی شده که رفع آن نیازمند عزمی گسترده و تلاشی مضاعف است. کلانشهرها خود به خود چالشهایی به همراه دارند زیرا تمرکز جمعیت و امکانات هم به رشد نامتوازن دامن میزند و هم با استفاده عظیم منابع و امکانات، محیط زیست را فرسودهتر میکند. جمعیت تهران را بیش از ۹ میلیون نفر تخمین میزنند که گفته میشود در طول روز به ۱۵ میلیون نفر هم میرسد. جلوگیری از مهاجرت به شهرها نیازمند ایجاد جذابیت برای زندگی در شهرهای کوچک و روستاها است.
انتقال پایتخت البته اقدامی بسیار پرهزینه است. پیش از این در سال ۱۳۹۴ پیروز حناچی در برآوردی هزینه انتقال پایتخت را حدود ۷۸ میلیارد دلار برآورد کرد. گفتنی است کل نقدینگی موجود در اقتصاد کشور که حدود ۱۰ هزار هزار میلیارد تومان است، تنها معادل ۱۳۰ میلیارد دلار است. به زبان سادهتر برای انتقال پایتخت چیزی نزدیک ۶۰ درصد کل نقدینگی موجود در اقتصاد باید به این کار اختصاص یابد. این در حالی است که انتقال پایتخت از مرکز کشور، به حاشیه جنوب شرقی و در مرزی آبی که نیروی دریایی ایالات متحده از آن به طور مداوم عبور میکنند، از نظر امنیتی چالشهایی به دنبال خواهد داشت.