کدام بخشهای کلان اقتصاد ایران تشنه سرمایهگذاری هستند؟
آرمان زارعی : در روزهای اخیر، خبری درباره احتمال سرمایهگذاری ۱۰۰۰ میلیارد دلاری آمریکا در ایران منتشر شده که واکنشها و تحلیلهای متنوعی را به همراه داشته است. این ادعا ابتدا توسط برخی فعالان سیاسی و رسانهها مطرح شد و سپس با واکنشهای رسمی مواجه گردید.
بر اساس برخی گزارشها، دولت ایران پروژههایی به ارزش ۲۰۰۰ میلیارد دلار برای جذب سرمایهگذاری خارجی تعریف کرده است که نیمی از آن، یعنی ۱۰۰۰ میلیارد دلار، بهطور خاص برای مشارکت سرمایهگذاران آمریکایی در نظر گرفته شده است. این پروژهها عمدتاً در حوزههای انرژی، نفت، گاز، پتروشیمی، حمل و نقل، گردشگری و زیرساختهای کلان تعریف شدهاند.
البته این چنین ادعاهایی مسبوق به سابقه است و پیش از این نیز در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا برخی رسانهها و فعالان سیاسی ادعا کردند که احتمال سرمایهگذاری ۲۰۰ میلیارد دلاری آمریکا در ایران وجود دارد. از این رو این ادعاها عمدتاً در زمان مذاکرات برجام و پس از آن مطرح شده و با واکنشها و تردیدهای مختلفی روبهرو شدهاند و بنابراین برخی منابع این ادعاها را غیرواقعی و اغراقآمیز میدانند که تاکنون به مرحله تحقق نرسیده و بیشتر در حد ادعا باقی مانده است.
البته این بار، رئیسجمهور ایران اعلام کرده است که مقام معظم رهبری با اصل سرمایهگذاری خارجی، حتی از سوی آمریکا، مخالفتی ندارند.
البته سخنگوی وزارت خارجه سرمایه گذاری ۱۰۰۰ میلیارد دلاری آمریکا در ایران توضیحاتی داده است.
همچنین برخی رسانهها و کارشناسان نسبت به واقعگرایی این ادعا ابراز تردید کردهاند. آنها با اشاره به تولید ناخالص داخلی ایران و محدودیتهای ناشی از تحریمها، تحقق چنین سرمایهگذاری عظیمی را در شرایط کنونی غیرمحتمل دانسته است.