بنابه گفته محققان هرچه قد افراد بلندتر از حد متوسط باشد، آنها بیشتر در معرض انواع بیماریها، از سرطان گرفته تا دیابت، قرار میگیرند.
نادیا زکالوند: ژنتیک، تغذیه، هورمونها و محیطزیست هر کودک روی قد او در بزرگسالی تاثیر میگذارد. بررسیهای محققان نشان داده است عواملی که تعیینکننده قد افراد هستند، روی میزان سلامتی آنها هم اثر میگذارند.
اکنون محققان میگویند، بلندی یا کوتاهی قد تاثیر بسزایی در افزایش خطر بیماریهای جدی مانند سرطان، ناراحتیهای قلبی، دیابت نوع۲ و آندومتریوز (رشد بافتی مشابه بافت رحم در خارج از رحم) و اختلال نعوظ دارد.
بررسیهای محققان بریتانیایی در سال ۲۰۲۳ نشان داد ژنهای مربوط به قد افراد، سلولهای موجود در غضروف انتهای استخوانهای کودکان را تنظیم میکنند و روی میزان رشد قد آنها اثر میگذارند. سلولهای غضروفی در صفحات رشد استخوان که نزدیک دو طرف استخوانهای بلند بدن، مانند بازوها و ساقهای پا، قرار دارند، تکثیر شده و طول استخوانها را تعیین میکنند.
وقتی رشد افراد (پسرها در ۱۸ یا ۱۹ و دخترها در ۱۴ یا ۱۵ سالگی) تکمیل میشود، این صفحات رشد به استخوانهای سخت و محکم تبدیل میشوند. اما اگر تغذیه افراد در سن رشد، مناسب نباشد، این غضروفها به ظرفیتهای کامل خود دست نمییابند.
از طرفی، انسانشناس و زیستشناس محققی به نام توماس ساماراس از آمریکا، پس از بررسی حداقل ۳۶۰۰ بازیکن بیسبال مرد به این نتیجه رسید، هرچه قد این مردها بلندتر بود، متوسط عمر کوتاهتری داشتند. درواقع در برابر هر اینچ (۲.۵۴ سانتیمتر) قد بلندتر، یک سال از عمر افراد کمتر شده بود.
در بررسیهای دیگر در کشورهای اروپایی مشخص شد، افراد کشورهای قدکوتاهتر بیش از کشورهای قدبلندتر (۷۷ به ۴۸ در هر میلیون نفر) به صدسالگی میرسند.
یکی از جدیترین بیماریهای افراد قدبلند، ابتلا به سرطان است. موسسه کارولینسکا در سوئد، پس از بررسیهای خود به این نتیجه رسید، در برابر ۱۰ سانتیمتر قد بلندتر، زنان و مردان بهترتیب ۱۸ و ۱۱ درصد بیشتر در خطر ابتلا به سرطان هستند. بنابه گفته محققان این موسسه، افراد قدبلندتر، سلولهای بیشتری در بدن دارند که به سلولهای سرطانی تبدیل میشوند و این موضوع میتواند یکی از دلایل ابتلای بیشتر قدبلندها به انواع سرطان باشد.
همچنین وجود هورمونهای رشد بیشتر ممکن است رشد سلولهای سرطانی را شدت بخشد.
برخی دیگر از محققان، ابتلا به سرطانهای تیروئید، مقعد، کلیه، آندومتریال، روده بزرگ، پروستات، تخمدان و سینه در افراد قدبلند را بیش از افراد قدکوتاه میدانند. به نظر میآید وجود فاکتور رشد شبیه انسولین (IGF-I) که تکثیر سلولی را بهشدت افزایش میدهد علت این مشکلات باشد.
درضمن بررسیها نشان داده، قد بلند میتواند خطر نامنظم شدن ضربان قلب و ایجاد لخته خون در رگهای کرونروی را افزایش دهد.
همچنین بررسیهای روانشناختی نشان داده است افراد قدبلند بیش از افراد قدکوتاه مستعد خودکشی هستند.
با وجود این بیماریها که احتمال دارد گریبان افراد قدبلند را بیش از افراد قدکوتاه بگیرد، نباید نگرانی به دل راه داد. زیرا سبک زندگی سالم و ورزش منظم، از خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها میکاهد.
منبع:
dailymail